Naše pare

Idejna rešenja za preuređenje centra Požarevca (FOTO)

U prostoru suterena Narodne biblioteke u Požarevcu, sinoć je održana prezentacija idejnih rešenja za urbanu rekonstrukciju Požarevca. Idejna rešenja obuhvataju prostor užeg centra grada i nastala su tokom radionice na kojoj je učestvovalo 20-ak studenata, budućih urbanista, arhitekata i pejzažnih arhitekata iz Beograda i Novog Sada.

Predstavljeno je nekoliko modela po kojima bi trebalo da se preurede javne površine u  centar Požarevca, u skladu sa savremenim urbanističkim rešenjima.

Prezentovana idejna rešenja su produkt petodnevne radionice, a savetnik gradonačelnika Požarevca Svetlana Milutinović kaže da je to samo početak u pronalaženju pravog projekta za preuređenje uže zone centra grada.

Zanimljivo je da je u Požarevcu i dalje na snazi Detaljni urbanistički plan “Centar” koji je star 30 godina. Pored toga, ovaj dokument je jedan od najdetaljnijih i najsistematičnijih planova, ali se ne primenjuje, “iz nepoznatih razloga”, rekao je jedan od mentora na radionici, arhitekta Ivan Perić.

Predstavljeno je sedam rešenja, a zanimljivo je da je u gotovo svima sačuvan sadašnji koncept Gradskog parka koji je krajem preprošlog veka projektovan po ugledu na klasične francuske parkove.

U rešenjima preovlađuje ideja integrisanih ulica u kojima se brišu arhitektonske granice između kolovoza, trotoara i biciklističkih staza. Ovaj koncept je odavno zaživeo u mnogim svetskim metropolama i pokazao se efikasnim i praktičnim rešenjem.

Neka od zanimljivih rešenja odnose se na savremene pijačne trgove sa rasklapajućim štandovima koji bi trebalo da zamene odavno prevaziđeni koncept zelenih pijaca u Požarevcu.  U idejnim rešenjima   sadašnja javna parkirališta uglavnom se vide se kao zelene površine, a problem sa nedostatkom parking mesta se rešava podzemnim garažama ili pretvaranjem privatnih parkinga stanara u javna parkirališta.

Mnogi posetioci prezentacije koju je organizovao Grad Požarevac, u sredu uveče prvi put su ušli u  prostor od čitavih 500 kvadrata ispod gradske biblioteke, za koji postoji ideja da se u budućnosti uredi i iskoristi za izložbe, prezentacije i druge kulturne potrebe.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend