Naše pare

Javna garaža preskupa za „Parking servis“

Javna garaža za požarevačke vozače još uvek ostaje samo zamisao. Iako je pre nekoliko godina bilo reči o tome da bi njena izgradnja mogla da počne tokom 2016. godine, "Parking servis" sam ne bi mogao da je izgradi od novca koji zaradi od naplate parkiranja, kazni i drugih izvora prihoda.

U Požarevcu je registrovano između 20 i 25 hiljada automobila. Vozačima je na raspolaganju 1.200 parking mesta, a još uvek nema javne spratne garaže.

Ukupni godišnji prihod „Parking servisa“, prema rečima direktorke Verice Savić, iznosi 62 miliona dinara. Savić kaže da preduzeće sve investicije samostalno finansira, ali bi garaža bila „preveliki zalogaj“, ukoliko se ne uključi i Grad. Prema studiji iz septembra 2014. godine, dobilo bi se 70 parking mesta na spratu garaže i taj projekat je koštao 79 miliona dinara.

Spratna montažna garaža bila bi slična onima kod Ekonomskog fakulteta u Beogradu ili one koja je bila na Slaviji. U Beogradu ovakva garaža postoji i kod Ade Ciganlije, dok je na Obilićevom vencu izgrađen poseban višespratni objekat za parkiranje. Uprkos tome, parkiranje u prestonici je mnogima i dalje noćna mora.

Direktorka požarevačkog „Parking servisa“ kaže da je kod nas neophodno uraditi ozbiljnu studiju opravdanosti izgradnje garaže.

„Ukoliko se zatvori centar, ona je opravdana. Ukoliko se on ne zatvori, pitanje je da li bi se isplatila. A ulagati u nešto što ne bi bilo isplativo i za firmu i za grad je besmisleno“, smatra Savić.

Ona ukazuje na to da je veći problem nedostatak parking prostora u okolini novoizgrađenih zgrada, poput onih kod Medicine rada. Građani zbog toga kritikuju „Parking servis“, jer smatraju da ovo preduzeće treba da obezbedi mesta za parkiranje. Savić kaže da su urbanisti i planeri izgradnje oni koje bi građani trebalo da konsultuju u vezi sa tim problemom.

U vezi sa navedenim kapacitetom parking mesta, nekoliko puta je upućivan dopis Odeljenju za urbanizam i izgradnju, ali Savić kaže da nikakav odgovor nije stigao.

Inače, zamišljano je da se javna garaža postavi kod pijace „Krug“. Ideja je postojala još 2010. godine za vreme mandata Miodraga Milosavljevića. Od tada do sada se odnos snaga u požarevačkoj skupštini menjao nekoliko puta, ali se od ideje do izgradnje javne garaže nije odmaklo. Slično je i sa idejom o trajnom pretvaranju Tabačnice u pešačku zonu. Centar je i ove godine bio zatvoren od maja do septembra.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend