Naše pare

Koliko koštaju psi lutalice?

Građane u Požarevcu godinama ujedaju psi lutalice, a grad po predlogu komisije za vansudsko poravnanje isplaćuje odštetu pojedincima. Za više od 30 zahteva zbog ujeda pasa od decembra prošle do maja ove godine, grad bi iz budžeta trebalo da plati 1,4 miliona dinara.

Grad Požarevac na ime odštete najčešće isplaćuje oko  40.000 dinara za odrasle i 50.000 ukoliko je pas lutalica ujeo dete ili maloletnu osobu. U proseku svaki peti zahtev se odnosi na slučaj kada je povredu doživelo dete.

U Vranju je lokalna samouprava nedavno usvojila pravilnik kojim je propisano da će grad plaćati po 50.000 odraslima i po 70.000 maloletnim osobama. Zanimljivo je da su iznosi koji su ranije isplaćivani građanima bili viši.

U budžetu grada Požarevca je predviđeno da se u 2016.godini po osnovu naknade štete za povrede ili štete nastale od državnih organa, isplati ne više od 5 miliona dinara. Grad je sa ove pozicije, bez sadašnjih 1,4 miliona dinara, u prvoj polovini godine već isplatio 1,6 miliona dinara. Nije jasno kada će na dnevni red doći ostali zahtevi za odštetu podneti od juna ove godine.

Građani preko budžeta Požarevca godišnje već plaćaju 7 miliona dinara za funkcionisanje prihvatilišta za pse lutalice koje radi u okviru Komunalnih službi.

U prihvatilištu radi 6 radnika, a u izveštaju Komunalnih službi o poslovanju u prošloj godini nema podatka koliko je pasa lutalica uhvaćeno na ulicama.

Postoji informacija da su 193 psa udomljena i da su 73 vraćena vlasnicima.

U Srbiji žrtve pasa lutalica svake godine uzimaju milione dinara iz lokalnih budžeta na ime odštete.

Neki od njih prijavljuju lažne ujede, često i na teritoriji više gradova i opština.

Iako nema jasnih podataka koji bi ukazali na poreklo velikog broja lutalica, nadležni najčešće optužuju nesavesne bivše vlasnike koji pse ostavljaju po periferijama gradova.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend