Naše pare

Korupcija i funkcionisanje pravosudnih institucija

Retki su slučajevi u kojima su pokretani postupci protiv predstavnika pravosuđa koji su pokretani ne samo u Požarevcu, već i čitavoj Srbiji.

Advokat Jovan Stanojević kaže da je percepcija prisutnosti kourupcije u pravosuđu, sama po sebi diskutabilna.

„Ne sećam se da je poslednjih godina vođen bilo koji postupak protiv nosilaca pravosudnih funkcija, osim jednog slučaja koji je završen uslovnom presudom. Ovde svi govore o percepciji. To, nama, koji se bavimo pravom ništa ne znači. Kako možemo da govorimo o tome kad nema dokaza, kad niko nije osuđen, samo zbog toga što neko smatra da toga ima. Postoji povratno dejstvo. U medijima se neprestano priča kao potpuno signurno da toga ima mnogo, ali ne može da se dokaže, te se na taj način utiče na percepciju kod ljudi“.

Sudija Omer Hadžiomerović kaže da percepcija visoke prisutnosti korupcije u pravosuđu dolazi i iz nerazumevanja na koji način funkcioniše sudstvo. Posebna priča su uslovi koji bi trebalo da se ispune da bi se predmeti brže rešavali, od broja izvršilaca do tehničkih uslova.

„Da li postoji neko ko zna nekoga ko nije bio nezadovoljan nekom presudom koja nije bila u njegovu korist? Kad ne možete da objasnite neki problem, vi obično se pozivate na korupciju. To, međutim, mogu da budu neki sasvim objektivni razlozi. Evo primera specijalnog suda koji je pored organizovanog kriminala, dobio još niz nadležnosti koje su stalno proširivane. Tamo sedi troje sudija, traže se specijalni tehnički uslovi koji postoje samo u četiri sudnice u Srbije. Ali, kako će to građanin shvatiti da neki osnovni uslovi nisu obezbeđeni“.   

U kojoj meri je, zapravo, građanima dobro predstavljen način na koji funkcioniše pravosuđe u Srbiji, Hadžiomerović je ilustrovao na zanimljivom primeru.

„U SAD se neke serije čija tema su sudski procesi subvencioniraju iz budžeta, kako bi se građanima približilo funkcionisanje pravosuđa. Dogodilo se kod nas, u Srbiji, da se čovek tokom postupka pozvao na 5.amandman“. Sad, vidite u čemu je problem“, rekao je Hadžiomerović.

Kad je Požarevac u pitanju, statistika pokazuju da korupcija u pravoduđu skoro da i ne postoji.

Ipak, zanimljivo je da su u tužilaštvu tokom prošle godine primili 18 prijava protiv nosilaca tužilačke funkcije i 16 krivičnih prijava protiv sudija. Svi slučajevi su prispitani i ni u jednom nije bilo osnova za pokretanje postupka protiv prijavljenih.

Potpredsednik društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović i bivši sudija i tužilac iz Požarevca, advokat Jovan Stanojević, bili su učesnici javne debate o korupciji u pravosuđu koju je Boom 93 organizovao sredinom aprila.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend