Naše pare

Ljubičevo – večiti gubitaš zavisan od subvencija

Grad Požarevac i u 2017.godini izdvajaće novac za subvencije JP Ljubičevo. Programom poslovanja predviđeno je da iz gradske kase ovo nerentabilno javno preduzeće bude finansirano sa oko 30,9 miliona dinara. Ova sredstva u najvećoj meri bi trebalo da pokrivaju zarade zaposlenih – 15,9 miliona dinara. U programu subvencija, koji bi trebalo da se u subotu nađe pred odbornicima, piše kako je poslovanje ovog preduzeća u poslednje vreme sve bolje.

Prema prvobitnom Ugovoru o subvenciji, Grad Požarevac trebalo je da u 2016.godini izdvoji 31,2 miliona dinara.

Taj novac trebalo je da ide za finansiranje zarada 31 zaposlenog u iznosu od 16,9 miliona dinara, isplatu naknada članovima Nadzornog odbora oko 1,01 milion dinara, troškove izmirenja za utrošak vode i struje od 1,25 miliona dinara, troškove obaveza po osnovu sporazuma za regulisanje duga za struju od 1,77 miliona dinara, naknadu za otpremninu 1 zaposlenog od 280 hiljada dinara, troškove prolećne setve od 4,5 miliona dinara i troškove jesenje setve od 5,5 miliona dinara.

 

Na osnovu Aneksa 1 ugovora o subvenciji, 28.juna su troškovi subvencija uvećani za čitavih 27 odsto, odnosno za 8,36 miliona dinara.

Ovaj novac usmeren je za izvršenje sudskog rešenja poverioca Union MZ od 7,36 milona dinara i naknade za odlazak u penziju 3 zaposlena od 1,06 miliona dinara, po Odluci o maksimalnom broju zaposlenih.

 

U septembru višak koji je stvoren zbog umanjenja troškova za zaposlene nije vraćen u budžet već je urađena prenamena sredstava i  kupljena su dva sportska grla za 1,25 miliona dinara i određena 601 hiljada dinara za tekuće troškove za struju i vodu.

 

U 2017.godini programom subvencija određeno je da se Ljubičevo finansira iz budžeta sa 30,9 miliona dinara. Za zarade 27 zaposlenih bi trebalo da se potroši 15,9 miliona dinara, za troškove struje i vode 1,92 miliona dinara, za regulisanje duga za struju po sporazumu 1,77 miliona, dinara, za jednu otpremninu 350 hiljada dinara, za troškove prolećne setve 4,5 miliona dinara i za troškove jesenje setve 5,5 miliona dinara.

 

U programu subvencija koji bi trebalo da se u subotu nađe pred odbornicima piše kako je poslovanje ovog preduzeća u poslednje vreme sve bolje, kao i da ima pozitivan finansijski rezultat poslovanja. U istom dokumentu je navedeno i “da preduzeću nedostaje još mnogo da bi se samostalno finansiralo”, ali i da iz sopstvenih sredstava može da pokrije “dobar deo obaveza”. Čak i da se u narednom periodu može očivati smanjenje sredstava od subvencija iz budžeta.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

Nejasno je šta u programu subvencija znače odrednice “još mnogo” i “dobar deo obaveza”?

 

Uvidom u poslovanje ovog javnog preduzeća, primetno je da su prihodi od subvencija i regresa u ukupnim prihodima činili 74 odsto u 2013.godini, u 2014.godini 73 odsto, a u 2015.godini 69 odsto. Tekuću godinu bi preduzeće bi po planu trebalo da završi sa udelom subvencija u ukupnim prihodima od 62 odsto.

Ako to posmatramo kroz prizmu toga za šta se Ljubičevo već godinama unazad “osposobljava”, a to je da bude turistička lokacija, prihodi od ulaznica u ovom preduzeću bi u 2016.godini trebalo da iznose oko 700 hiljada dinara, od kafića 150 hiljada dinara, a od suvenira isto toliko (150 hiljada).  Ove tri vrste prihoda, ukoliko se ostvare u ovom obimu činila bi tek 1,6 odsto ukupnih prihoda javnog preduzeća. Prošle godine su ovi prihodi učestvovali sa svega 1,1 odsto, što je više nego zanemarljivo za turističku uzdanicu Požarevca, kako su ešaloni političara voleli u javnosti da nazivaju ovo javno preduzeće.

Ljubičevo je prethodnih godina neprestano bilo u blokadi, kako se zvanično obrazlaže zbog nasleđenih dugovanja DP Poljoprivreda.

 

Inače, javno preduzeće „Ljubičevo” osnovano je 1998.godine deobom društvenog preduzeća „Poljoprivreda” i uvek je imalo problema u poslovanju. Kad se preduzeće „Poljoprivreda” 1998. podelilo na više posebnih, samo je novoformirano „Ljubičevo” nasledilo sve njegove dugove.

Višemilionske iznose ranije su potraživali kompanija “Dunav osiguranje”, privatno preduzeće “Union MZ” i Direkcija za robne rezerve. Preduzeće nikada nije osposobljeno da samo sebe izdržava, a u toku postojanja loši potezi rukovodstva uzrokovali su samo samo nove sporove koji su se završavali na štetu preduzeća, odnosno na štetu budžeta Požarevca.

Štetočinsko upravljanje ranijih godina možda se najbolje ogleda u slučaju restorana “Ljubičin konak”. Krajem 2014.godine došlo je do izvršne presude poverioca Dragoslava Jevremovića. On je potraživao 10 miliona dinara kao nekadašnji je zakupac restorana “Ljubičin konak”. Sporni dug nastao je početkom 2000-ih. Tada je Dragoslav od “Ljubičeva” zakupio restoran “Ljubičin konak”, koji se nalazi preko puta ergele. Prema tadašnjem ugovoru, on je renovirao restoran i manjež u ergeli, s tim da naredne tri godine ne plaća zakup. Međutim, ubrzo po otvaranju restorana, rukovodstvo “Ljubičeva” zahtevalo je da se on iseli, zato što je ergelu navodno trebalo da preuzme porodica Karić, do čega nikad nije ni došlo. Kada je odbio da se iseli, oni su ga tužili, ali su izgubili ovaj spor.

Dragoslav je dobio spor na 3 miliona dinara koje su uvećane kamatama. U međuvremenu ništa nije preduzimano, da bi 2014.godine održane dve aukcije, na kojima je prodat deo pokretne imovine, između ostalog, kancelarijski inventar, umetničke slike i prikolica za prevoz konja iz trofejne sale.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend