Naše pare

Načelstvo se renovira, za instalacije dato 18 miliona

U zgradi Načelstva promenjene su električne instalacije. Promena starih instalacija koštala je 18 miliona dinara iz budžeta. Instalacije su deo opsežnije obnove objekta, za koju je proces trenutno u toku.

Dok su zamenu instalacija platili građani Požarevca iz sopstvenog budžeta- za popravku, adaptaciju i osvežavanje fasade na centralnom delu objekta Načelstva, zadužen je Sektor za investicije u infrastrukturne objekte Ministarstva privrede.

Do 25. novembra je aktuelan konkurs za taj posao, a od 20. decembra bi trebalo da bude poznato ko će popravljati fasadu na požarevačkoj Gradskoj upravi.

Projekat za renoviranje zgrade Načelstva  uradio je projektni biro iz Niša, dok je uslove za preduzimanje mera tenničke zaštite izneo Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, septembra 2013. godine.

Na pitanje da li će biti menjana i stolarija, iz kabineta načelnice Gradske uprave, Suzane Bulajić odgovaraju da je budžet za 2017. godinu trenutno u pripremi. Zbog toga je neizvesno hoće li u njemu biti mesta za spoljnu stolariju i koliko će novca biti izdvojeno.

Krečenjem unutrašnjih zidova su se nakon zamene elektroinstalacija, bavili pritvorenici kazneno-popravnog zavoda u Zabeli, zašta je ovoj ustanovi plaćeno 590.000 dinara. Prema informacijama načelnice uprave, taj deo posla obnove gradskog zdanja završen je krajem septembra.

Objekat zgrade Načelstva osim centralnog dela objekta koji će uskoro biti renoviran, ima još i severno i južno krilo, te parterni deo, dvorište. Zgrada ukupno ima 9.646 kvadrata na četiri nivoa.

Načelstvo je sagrađeno 1888. i 1889. godine po projektu austrijskog arhitekte Fridriha Gizela. Nastalo je na mestu kompleksa konaka Kneza Miloša Obrenovića i osmišljeno je kao centar okružne i državne administracije.

Godinama unazad, stanje fasade se pogoršavalo, a Načelstvo je bez ulaganja propadalo. Zgrada zato više nije najimpozantnija i najreprezentativnija građevina, kao što je bila u vreme svog nastanka.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend