Naše pare

Ne žurite, ovo su vrlo važni projekti za Požarevac, ali ugovori još nisu potpisani

Grad Požarevac je na dobrom putu da u narednom periodu realizuje 4 projekta iz programa prekogranične saradnje sa Rumunijom. Reč je o projektima koji su vezani za kulturu, sport i reagovanje u vanrednim situacijama. Ukupna vrednost projekata je oko 2,3 miliona evra, dok bi realno učešće grada iznosilo oko 300 hiljada evra.

Za projekte koji su konkurisali za realizaciju po poslednjem pozivu IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija odobreno je finansiranje. To, međutim, ne znači da će ovi projekti biti realizovani jer je potrebno da se dostavi kompletna dokumentacija, a postoji i rizik da neko od partnera odustane.

Grad Požarevac pre konačnog odobrenja mora da predvidi sredstva za realizaciju u budžetu za 2017.godinu. Pored nešto više od 300 hiljada evra, što je 15 odsto ukupne vrednosti projekata, Požarevac bi trebalo da predvidi i dodatna sredstva za sufinansiranje.

U dva projekta grad je vodeći nosilac aktivnosti.  Reč je o projektima “Kultura nema granica” i “Unapređenje reagovanja u vanrednim situacijama…” .

“Kultura nema granica” je projekat koji bi Požarevac trebalo da realizuje sa opštinom Anina u Rumuniji.

Kroz projekat bi trebalo da se nabavi bina dimenzija 10×8 – 88.276 evra, balon-hala sa pomoćnim prostorijama dimenzija 50x30x10 metara i terenom dimenzija 45×25 metara – 92.000 evra i 20 info-pultova dimenzija 2×1 metar u vrednosti od 10.000 evra. Realizacija projekta je 12 meseci.

 “Unapređenje reagovanja u vanrednim situacijama…” je projekat u kome su partneri Opština Velika Plana i Gataja (ROU). Realizacijom projekta  trebalo bi da se dobije projektno-tehnička dokumentacija za zaštitu od voda na području sela Maljurevac, Bradarac i Bubušinac. Takođe trebalo bi da bude izrađena i Studija izvodljivosti.

Kao partner Požarevac se pojavljuje u projektima “Štitom okolinu, štitimo život” i “Priprema, pozor, sport!!!”

U projektu “Štitimo okolinu, štitimo život” vodeći partner je Opština Rešica, dok su partneri Požarevac i Kučevo. Kroz projekat bi trebalo da se nabave 2 kamiona – 52.000 evra, 2 džipa – 30.000 evra, detektor merenja kvaliteta vazduha – 20.000 evra, GPS uređaj – 2.000 evra, 3 laptopa – 2.100 evra, cisterna za vodu za piće kapaciteta 7.000 litara – 200.000 evra, 2 paketa mobilne opreme za vanredne situacije – 60.000 evra, 30 rančeva sa opremom za gašenje požara – 3.000 evra, pumpu za ispumpavanje vode kapaciteta 1.600 litara/minut – 30.000 evra, mobilnu branu dužine 1.000 metara – 180.000 evra, vodootpornu lampu za šlem – 2.000 evra, radio-stanicu – 1.000 evra, ronilačko odelo – 7.500 evra, set alpinističke opreme – 5.000 evra, paket opreme za prvu pomoć – 3.500 evra, mobilnu kuhinju na kamionu – 60.000 evra, topli šator za 100 ljudi – 26.000 evra i agregat sa osvetljenjem – 2.000 evra.

 

U projektu “Priprema, pozor, sport!!!” vodeći partner je opština Rešica (ROU), a partneri su Požarevac i Kikinda. Kroz projekat bi trebalo da se izgradi sportska hala u okviru Poljoprivredne škole “Sonja Marinković” u Požarevcu, za čiju izgradnju i opremanje ukupna vrednost radova iznosi 497.400 evra. Trajanje projekta je 24 meseca.

Podsećamo da za ove projekte nisu potpisani ugovori i da su odobreni za finansiranje. Ukoliko u narednom periodu sve bude u redu sa dokumentacijom, odobrenjima i dozvolama, kao i ukoliko svi partneri ostanu pri odluci da učestvuju, uslediće i potpisivanje ugovora i realizacija.

Pojedini lokalni mediji pompezno su objavili da je grad dobio preko 1,7 miliona evra za tri projekta prekogranične saradnje, pozivajući se na obaveštenje koje je juče gradonačelnik dao poslanicima za skupštinskom govornicom.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend