Naše pare

Novinari sami obišli radove. Evo šta smo videli (FOTO)

Dve nedelje nakon zvaničnog završetka građevinske sezone u Požarevcu se još uvek obavljaju radovi u više ulica na saobraćajnoj infrastrukturi, toplifikacionoj mreži i fekalnoj kanalizaciji. Novinari Boom 93 obišli su 5 lokacija u gradu gde su radovi u toku, međutim na samo jednoj su uspeli da uoče tablu sa informacijama o radovima koji se izvode. U pitanju su radovi na toplifikacionoj mreži u Jugovićevoj ulici kod vrtića Danica i ispred MZ Radna Mala, kao i radovi na izgradnji kolovoza i trotoara u ulicama Knez Milošev venac i Šumadijska.

Obaveštenje o građevinskim radovima zatekli smo samo u Jugovićevoj ulici gde je u toku izgradnja sekundarne toplifikacione mreže čime se omogućava priključenje 80 objekata na daljinski sistem grejanja. Dužina trase sa priključcima je 2.481 metar. Izvođači su WELDING Velika Plana, MINEL ENIM Smederevo i 28.JUNI iz Smedereva. Radovi su počeli 26.septembra,a rok za završetak je 120 kalendarskih dana od uvođenja izvođača u posao. Vrednost ugovora za radove je oko 15,1 milion dinara sa PDV-om. Zbog izvođenja radova na ovoj lokaciji onemogućen je saobraćaj vozilima kroz deo Jugovićeve ulice iz smera Boškove i Kolubarske, kao i kroz ulice Krajinska i Vojvođanska.

 

 

Kod vrtića “Danica Radosavljević” saobraćaj je ponovo moguć kroz nekoliko ulica. Otvoreni rovovi na izgradnji mreže gradskog grejanja su u delu Balkanske, Bate Bulića i Miodraga Markovića i par manjih ulica koje izlaze na Ratarsku. Inače, na ovom potezu je donedavno potpuno bio onemogućen saobraćaj u delu naselja od vrtića do ulice Bate Bulića, kao i od Balkanske do Ratarske ulice. Zanimljivo je da je javna nabavka za ovu lokaciju raspisana još 29.decembra prošle godine. Od 4 pristigle ponude, komisija je dve odbila kao neprihvatljive, a posao 25.januara 2016.godine dodelila grupi ponuđača koju čine: VIS Beograd i Termomont Beograd za 14,7 miliona dinara sa PDV-om.

Grupa ponuđača koju čine WELDING Velika Plana i UNITED ENGINEERING Požarevac 5.februara podnosi zahtev za zaštitu prava. U ponovljenom ocenjivanju ponuda, 14.jula komisija konstatuje da je pogrešno ocenila ponudu ponuđača koju čine MINEL ENIM, 28 JUNI i JASTREBAC DIMNJACI i posao dodeljuje toj grupi preduzeća kao najpovoljnijem ponuđaču za 13,4 miliona dinara sa PDV-om. Rok za završetak radova je 90 dana.

 

Nedavno je otvoreno još jedno gradilište ispred Mesne zajednice “Radna Mala”. Između dva ponuđača, komisija je krajem septembra posao dodelila MINEL ENIM i 28.JUNI kao najpovoljnijem ponuđaču, dok je druga ponuda odbijena jer je premašila vrednost javne nabavke. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

 

Nakon tri gradilišta na kojima se postavljaju cevi za grejanje, obišli smo Šumadijsku ulicu. Radovi na izgradnji kolovoza i popločavanju trotoara se izvode od Proleterske do Čede Vasovića. Bila su dva ponuđača na javnoj nabavci za ovu ulicu, Neimar put je ponudio 24,9 miliona dinara bez PDV-a, a posao je dodeljen Preduzeću za puteve za 24,5 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 25 miliona dinara sa PDV-om. Ugovor je zaključen još 9.septembra. Rok za izvršenje radova je 45 kalendarskih dana od uvođenja izvođača u posao.

Na licu mesta nismo zatekli tablu sa obaveštenjem o radovima koji se izvode, već samo obaveštenja građanima o tome da 10.10. počinju radovi na izgradnji trotoara. Primetili smo da je na delu ulice je urađen prvi sloj asfalta koji je zatim oglodan oko šahti kanalizacije.

 

 

U toku je izgradnja kolovoza i trotoara u ulici Knez Milošev venac. Ni ovde nismo zatekli obaveštenje o građevinskim radovima. Na javnoj nabavci se pojavljuju isti ponuđači kao i za Šumadijsku ulicu, s tim što je Preduzeće za puteve ponudilo 40 miliona dinara bez PDV-a, a ugovor je dodeljen sa Neimar put za 39,5 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 47,4 miliona dinara sa PDV-om. Ugvor je zaključen još 13.septembra. Ovde je rok 60 kalendarskih dana od uveđenja u posao.

Deo ulice i trotoara je u potpunosti asfaltiran od Moše Pijade do kapije železničke stanice, s tim što saobraćaj nije pušten. Mašine su trenutno na raskrsnici sa Braničevskom, ali se radi na iskopima za trotoar u donjem delu ulice. Knez Milošev venac bi trebalo da bude završena u čitavoj dužini do Kosovske.

 

Inače, juče je radove u Knez Milošev venac obišao jedan od članovagradskog veća, Dragan Kostić koji je, kako se navodi na sajtu Grada Požarevca,  izrazio zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom. Novinari nisu bili pozvani, pa smo sami obišli gradilišta da vidimo kakvo je stanje na terenu.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend