Naše pare

Plaćamo za merenje buke, zagađenja vazduha i analize vode, a ne znamo rezultate?

Grad Požarevac raspisao je javnu nabavku za usluge zaštite životne sredine, odnosno za ispitivanje kvaliteta vode u selima, analize vazduha u Požarevcu i merenje nivoa buke u Požarevcu i Kostolcu. Analize su se radile i prethodnih godina, ali se rezultati ne ažuriraju javno.

Građani Grada Požarevca nemaju predstavu o tome kakav vazduh udišu, niti o stepenu buke kojom su svakodnevno okruženi. Ti podaci se ne objavljuju javno, kao ni podaci o kvalitetu vode u seoskim bunarima. Do skoro, nismo imali ni približnu predstavu o tome kakva nam je voda iz česme, dok vodovod nije počeo javno da objavljuje deo analiza u Požarevcu i Kostolcu.

Za praćenje kvaliteta elemenata životne sredine, budžetom Grada Požarevca predviđeno je 9 miliona dinara u 2016.godini.

Prošle godine bio je predviđen gotovo identičan iznos u budžetu za ove usluge. Poslovi su merenje buke dodeljeni su Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda, dok su za zagađenje i vodu povereni Zavodu za javno zdravlje Požarevac.

Nije jasno za koga se naručuju ovi poslovi, budući da su poslednji dostupni podaci na sajtu Grada Požarevca ažurirani još sredinom 2014.godine, za buku i zagađenje, dok podaci za vodu iz bunara u seoskim naseljima ne postoje. Nije ih moguće naći ni na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda za javno zdravlje.

Predmet ispitivanja kvaliteta vode su individualni bunari (po 20) u 17 sela na teritoriji Grada Požarevca, sagledavanje postojećeg stanja u snabdevanju vodom i predlog mera za smanjenje zagađivanja vode i zemljišta.

Merenje osnovnih zagađujućih materija u vazduhu vrši se na 5 mesta, a taložnih materija na 4 lokacije u Požarevcu.

Možda niste znali, ali analize nivoa buke u Požarevcu i Kostolcu vrše se na čak 18 lokacija.

Iz nepoznatih razloga, podaci o pomenutim ispitivanjima se ne ažuriraju i ne objavljuju javno. Boom 93 će u narednom periodu pokušati da dođe do podataka i o najsvežijim rezultatima analiza obavesti građane.  

 

 

Projekat “ Hoću da znam”  (Transparentnost javnih finansija i odgvornost vršilaca  javnih funkcija) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Boom93 i  ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend