Naše pare

Požarevcu potreban efikasniji taksi prevoz?

Gradska uprava u Požarevcu raspisala je javnu nabavku za izradu Studije prevoznih zahteva i definisanje potrebnog broja taksi vozila za Grad Požarevac. Jedan od ciljeva izrade studije je da se utvrdi optimalan broj vozila za grad i cena usluge, kao i da se podigne nivo kvaliteta taksi usluge i efikasnosti sistema prevoza.

Prema nezvaničnim podacima, u Požarevcu trenutno saobraća oko 160 taksi vozila.

U dokumentaciji koja je objavljena uz javnu nabavku navodi se da je osnovni povod za izradu studije posledica više uzroka i problema koji su identični u skoro svim našim gradovima.

U uslovima svetske ekonomske krize u našoj zemlji, došlo je do dramatičnih promena u okruženju, pada ekonomske stabilnosti stanovnika, promena u  pravnoj i ekonomskoj sferi života i rada, što je imalo bitnog uticaja i na transportni sistem u gradovima.

Pad životnog standarda u proteklom periodu, uslovio je povećanu potražnju za bavljenje delatnošću  taksi  prevoza, što za posledicu ima upotrebu vozila  velike starosti sa minimalnim ulaganjima u njihovo održavanje.

Praktično, ovakva situacija je dovela do porasta taksi vozila i vozača u svim našim gradovima, bez ozbiljne kontrole njihovog kvaliteta, odnosno uspostavljanja potrebnih preduslova i mehanizama za trajnim i stabilnim obavljanjem ove delatnosti.

Poslednjih godina, u gotovo svim našim gradovima, došlo je do povećanja kapaciteta taksi usluga koji su po pravilu veći od stvarnih, potreba.

Ovi sistemi rade sa nedovoljnom  efikasnošću i iskorišćenjem, pa je potrebno preispitati postojeći obim i cene usluge kako bi se realizovao prihod koji bi ovoj delatnosti omogućio prostu ekonomsku reprodukciju i dalji razvoj, u skladu sa savremenim zahtevima.

S druge strane, problem je u tome što deo taksi vozača koristi ovu delatnost kao dopunsku  delatnost, što pogoršava uslove na tržištu za one koji isključivo žive od ove delatnosti.

Ovakvo  nepovoljno  stanje  karakteriše  i  grad  Požarevac,  što zahteva hitno sistemsko rešavanje kako bi taksi prevoz kao sistem mogao efikasnije da se kontroliše što bi dovelo do kvalitetnijeg funkcionisanja.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend