Naše pare

Propala javna nabavka. Reversna osmoza na čekanju

Nije izvesno kada će biti osposobljen sistem reversne osmoze na izvorištu Meminac, sa kojim bi se dobilo stabilnije snabdevanje građana Požarevca vodom za piće. Javna nabavka za izradu projekta sanacije postrojenja 15.novembra je obustavljena jer Vodovod nije dobio nijednu ponudu.

O aktiviranju reversne osmoze počelo je da se govori prošle godine kada je došlo do pogoršanja kvaliteta vode za piće. Međutim, godinu dana kasnije ne zna se kada će ovo postrojenje koje grad dobio još 2001.godine, biti pušteno u funkciju.

Sa postrojenjem bi Požarevac mogao da dobije 40 do 60 litara vode koja je za piće

U septembru, po ukidanju vanredne situacije u vodosnabdevanju  aktivnosti na vodosnabdevanju grada Požarevca zdravom pijaćom vodom su sa Štaba za vanredne situacije prešle na Vodovod.

Javna nabavka za izradu projektne dokumentacije raspisana je početkom novembra, da bi pre nekoliko dana bila obustavljena jer nije bilo ponuda.

Na izvorištu „Meminac“ 2001. godine je u okviru postojeće crpne stanice „Šećerana“, montirano postrojenje za reversnu osmozu sa neto kapacitetom od 29 l/s. Ovo postrojenje snabdevano je vodom iz dva nova bunara. Nakon prečišćavanja na postrojenju voda bi se transportovana u sabirni rezervoar, gde bi se mešala u određenoj razmeri sa sirovom vodom iz druga dva bunara i transportovala u vodovodni sistem grada Požarevca.

Ovakav sistem rada izvorišta „Meminac“ nije do kraja realizovan, radio je veoma kratko i prestao sa radom ubrzo po montiranju postrojenja za reversnu osmozu.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend