Naše pare

Sredite industrijsku zonu (FOTO)

Pitanje je kada će severni blok nove industrijske zone u Požarevcu konačno biti uređen i da li je to moguće da se izvede pre dolaska izraelskih ulagača koji su ponovo iskazali apetite da ovde izgrade objekte za šoping i zabavu. S obzirom na stanje na terenu koje smo zatekli, potrebno je što pre pregladati izvedene radove i urediti prostor.

Više od jedne decenije političarima su puna usta industrijske zone male privrede i velikih obećanja u vezi sa otvaranjem novih radnih mesta. Istina je surova i svima je poznato da tamo trenutno nema bilo kakve proizvodnje. Međutim, problem nije samo u tome, već i u stanju infrastrukture koja je do sada izvedena na tom prostoru. Zemljište ne samo da nije privedeno nameni, već je utisak da su poslovi izvedeni bez koordinacije, da je svako radio po svojim planovima i da nakon što su videli učinak svi digli ruke i otišli.

Pokušaj da se započnu radovi na izgradnji saobraćajnica u industrijskoj zoni otkrio je neke nelogičnosti. Ukoliko zađete malo dublje u čitav prostor videćete da su na pojedinim mestima šahte kanalizacije u nivou budućeg puta, ali i da negde štrče čitav metar iznad ivičnjaka.

Ima i krađe. Ponegde se još mogu naći poklopci na šahtama. Na većini ih nema ili su betonske ploče propale. Utisak je da je većina ventila na vodovodnoj mreži pokradena.

To se nije dogodilo sa električnim ormanima rasvete koja je neprestano uključena. Otvorene kutije svedoče da je bilo pokušaja, ali da kradljivci nisu želeli da se „igraju“ sa strujom.

Prostor je pun neravnina. Dominiraju uzvišenja i depresije obrasle gustim korovom. Na nekim delovima gde improvizovani putevi prosecaju brežuljke može se videti kabasti otpad koji viri iz zemlje.

Sa aktuelnim slikama prostora nove industrijske zone danas komično i uvredljivo zvuči početak vesti objavljene na internet portalu Grada Požarevca od 8. oktobra 2013.godine.

„Industrijska zona u Požarevcu konačno počinje da poprima odlike jednog savremenog prostora koji će infrastrukturnim objektima i savremenim uređenjem čitavog prostora obezbediti  sve uslove za privlačenje investitora iz zemlje i inostranstva a time i otvaranje većeg broja novih radnih mesta“.

Današnji izgled industrijske zone male privrede svakako ne opravdava milione iz budžeta koji su godinama ulagani u uređenje ovog prostora.

Kako nezvanično saznajemo, čelnici nove gradske vlasti su u četvrtak obišli industrijsku zonu i uverili se u trenutno stanje na terenu.

Gradonačelnik Bane Spasović naložio je da se korov poseče, kao i da se što pre pristupi sređivanju terena i asfaltiranju pristupnih puteva i ulica na ovom potezu.

Inače, zanimljivo je da je Grad Požarevac iz budžetske rezerve obezbedio Direkciji za izgradnju 216 hiljada dinara za projektantski nadzor prilikom izgradnje saobraćajnica u Industrijskoj zoni. Šta su ti ljudi nadzirali nije jasno?

Za izgradnju tri ulice u Industrijskoj zoni ove godine je u budžetu obezbeđeno 33,7 miliona dinara. Potrošeno je svega 1 milion. Nije jasno zašto su započeli da na ovakav način izgrađuju ulice.

 

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend