Naše pare

Šta otkrivaju rebalans i izvršenje budžeta? Direkcija, LJKI, vrtić, investicije

Treći rebalans i izveštaj o izvršenju budžeta Požarevca u prvih 9 meseci koje je usvojila skupština otkrili su koliko je Direkcija za izgradnju koja se gasi uspešno trošila novac. Takođe, koliko su iznosile donacije koje je grad dobio za Ljubičevske konjičke igre, kao i kako je prošao zahtev za prijem u stalni radni odnos ukupno 33 zaposlenih u vrtićima. Pored toga, vidljivo je da su vrtićima više nego udvostručeni troškovi za novčane kazne po rešenjima sudova, kao i da postoji višegodišnji problem u realizaciji pojedinih važnih investicija za Grad Požarevac.

Izmenama budžeta kompletan finansijski plan Direkcije u ukupnom iznosu od 852.962.154 dinara u budžetu i dalje ostaje pod istom stavkom. Razlika do punog iznosa finansijskog plana Direkcije za izgradnju od 595.382.412 dinara, preneta je na određene aproprijacije u gradskoj upravi. Ukoliko je  

ukupan finansijski plan iznosio 1.448.344.566 dinara, to znači da je Direkcija za izgradnju zaključno do kraja novembra realizovala 59 odsto svog finansijskog plana.

Ovaj procenat nije za pohvalu, ali je bolji u odnosu na prethodne godine.

Iako ukupni balans prihoda i troškova budžeta Požarevca iznose 4.183 miliona dinara, realni prihodi ove godine su 2.465 miliona dinara. To je 59 odsto budžeta, a razliku čini novac koji budžet nije uspeo da utroši prethodnih godina – 1.718 miliona dinara (41 odsto).

 

Neutrošena sredstva i izvršenje

 

U oktobru ove godine, prilikom drugog rebalansa budžeta, mogao je da se vidi i raspored tih neutrošenih sredstva iz prethodnih godina. Najviše novca koji grad nije uspeo da potroši išao je preko Direkcije za izgradnju – oko 758 miliona dinara.

Ako bismo posmatrali neutrošena  sredstva do 2016.godine po pojedinačnim stavkama, ovo su neke od investicija koje je trebalo da se zatvore, a nisu:

-sanacija gradske komunalne deponije – 39 miliona dinara

-više od 20 projekata vezanih za širenje toplifikacione mreže (343 miliona) od kojih je najskuplji za lokaciju oko vrtića “Danica” u Burjanu – 69 miliona dinara.

-nabavka klasičnih kontejnera (1,1 m3) – 12 miliona dinara

– izrada projektne dokumentacije za rezervoar vode na Tulbi – 12,5 miliona dinara

-podsticaji u poljoprivredi i program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta – ukupno 97 miliona dinara

-završetak toplifikacije u Petki – 59 miliona dinara

-sekundarna mreža fekalne kanalizacije u Lučici – 64 miliona dinara

– kišna kanalizacija u PP odred + kišna kanalizacija Varoško brdo  –  67 miliona dinara

Ukoliko se posmatra izvršenje budžeta do kraja septembra, grad je uspeo da potroši 51 odsto novca u budžetu. Škripi realizacija kapitalnih investicija sa svega 41 odsto za 9 meseci.

Nisko izvršenje u programskom delu je kod strateškog, prostornog i urbanističkog planiranja – 22 odsto, vodosnabdevanja – 26 odsto, održavanja deponija – 5 odsto, proizvodne infrastrukture – 19 odsto,  razvoja poljoprivrede – 4 odsto, zaštite životne sredine – 21 odsto.

Ako bismo se kretali po pojedinačnim stavkama za investicije koje smo u ovom tekstu naveli da nisu bile zatvorene do kraja 2015.godine,izvršenje u prvih 9 meseci bilo je:

– sanacija gradske komunalne deponije – 39 miliona, realizacija 1,5 odsto

-toplifikacija, lokacija oko vrtića “Danica” u Burjanu – 69 miliona, realizacija 45 odsto

nabavka klasičnih kontejnera (1,1 m3) – 12 miliona dinara, realizacija 0 (nula) odsto

– izrada projektne dokumentacije za rezervoar vode na Tulbi – 12,5 miliona dinara, realizacija 0 (nula) odsto

-podsticaji u poljoprivredi i program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta – ukupno 116  miliona dinara, realizacija 4 odsto

-sekundarna mreža fekalne kanalizacije u Lučici – 64 miliona dinara,izvršenje 61 odsto

– kišna kanalizacija u PP odred + kišna kanalizacija Varoško brdo  –  67 miliona dinara, izvršenje 95 odsto

Ostaje da se vidi šta će pokazati izvršenje budžeta za celokupnu 2016.godinu, ali je utisak da se u mnogim bitnim investicijama kasni, odnosno da su duboko zašle u poznu jesen i kraj građevinske sezone.

 

Ljubičevske konjičke igre

 

Vratimo se na stavke koje su iskazane u poslednjem rebalansu budžeta za 2016.godinu.

Uvećanje prihoda iskazano je po osnovu više novca koji je ostvaren od prodaje ulaznica za Ljubičevske konjičke igre – 362 hiljade dinara i po osnovu donacija za LJKI od 4,6 miliona dinara. U odnosu na prethodni rebalans, sredstva za LJKI su sa 31 milion dinara uvećana na čitavih 39 miliona dinara. Gradonačelnik javnosti duguje finansijski izveštaj o igrama. Prvobitno je obećao da će to učiniti do 15.oktobra.

 

Donacije

 

Grad je uvećao donacije od međunarodnih institucija na čitavih 1,5 miliona dinara. Razlog je odobren novac za projekat “Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji” – oko 1,1 milion dinara. Projekat predviđa unapređenje upravljanja imovinom, prikupljanje poreza na  imovinu, te povećanje sopstvenog prihoda opština koji se inače upotrebljava za modernizaciju  javnih usluga građanima i privatnom sektoru. Projekat zajedno  sa  nemačkim  Saveznim  ministarstvom  za  ekonomsku  saradnju i razvoj (BMZ) i u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) u Istočnoj  Srbiji, sprovodi Švajcarska  agencija  za  razvoj  i saradnju  (SDC).

 

Vrtić i zaposleni

 

Kod vrtića je došlo do promena u aproprijacijama. Pre svega zbog isplate novembarske plate zaposlenima, ali i nekih neplaniranih rashoda, poput novčanih kazni po rešenjima sudova. Boom 93 je ranije pisao da je zatražena saglasnost za prijem u stalni radni odnos 22+11 zaposlenih u vrtićima. Međutim, taj zahtev nije u potpunosti prošao, objasnio je načelnik finansija Milan Dabić.

Mi imamo saglasnost za 22 plus 5 zaposlenih za 2 objekta predškolske ustanove. Nismo dobili saglasnost u potpunosti za 11 zaposlenih od strane nadležnog ministarstva, odnosno vladine komisije. Tako da nam ministarstvo finansija nije priznalo tu masu sredstava za plate. Međutim, na bazi dobijenih saglasnosti i na bazi pisanih saglasnosti Ministarstvu finansija, pravdaćemo ovu masu sredstava za isplatu plata”, rekao je on.

 

Uvidom u budžet došlo je do uvećanja plate i doprinosa za nekih 8 miliona dinara, socijalna davanja su umanjena sa 8 na 3,2 miliona dinara, transferi i donacije umanjeni sa 14 na 10 miliona, a novčane kazne po rešenjima sudova uvećane sa 300 hiljada na 700 hiljada dinara.  

Tekst je deo projekta „Gde idu naše pare“ koji je finansijski podržao Grad Požarevac u okviru sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.

 

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend