Stop korupciji

Kako očistiti pravosuđe od korupcije?

Da bi se učinio prvi korak ka čišćenju pravosuđa od korupcije, neophodno je onemogućiti da se ona prenosi sa ostalih grana vlasti. Takođe, neusklađenost zakona, pravne praznine i široka diskreciona ovlašćenja izvanredno su polje za pojavu korupcije u pravosuđu, rečeno je na javnoj tribini koju je organizovao Boom 93.

Pravosuđe nije postalo „čisto“ od korupcije iz više razloga, kaže bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević. Jedan od njih je katastrofalno loše sproveden postupak reizbora.

„Među reizabranim sudijama ima onih koji nisu ni stručni ni dostojni da obavljaju sudijski poziv. Ustavni sud se prilikom žalbi nije pojedinačno bavio slučajevima, već je sve koji su izbačeni vratio na funkcije zbog neoprostivih grešaka u postupku reizbora“, kaže on.

Više od 20 sudija koji su su učestvovali u izbornoj krađi 1996.godine na lokalnim izborima i sada su sudije. Devet sudija za koje je Veliko personalno veće utvrdilo da postoje razlozi za njihovo razrešenje i sada su sudije, kaže on i dodaje da su oni koji su pristajali na naloge političke vlasti i sada na sudijskoj funkciji.

Poseban problem su sistemski razlozi zbog kojih je korupcija i dalje prisutna u pravosuđu.

„Oni se nalaze u propisima koji su i u Ustavu i u zakonu. Najvažniji sistemski razlozi leže u povezivanju onih od kojih koruptivni uticaji kreću, onih koji te uticaje prenose i onih koje te uticaje materijalizuju. Žarišta visoke korupcije  su obično u političkim patijama. Odatle kreće uticaj i ide ka nosiocima izvršne vlasti koji to prenose rukovodiocima pravosudnih organa – predsednicima sudova i javnim tužiocima, koji to, opet, materijalizuju preko onih koji će postupati po određenim predmetima“.

Da bi se suzbila korupcija neophodno je da se neutrališu njene transmisione poluge, a to se može postići izmenama Ustava i pravosudnih zakona, navodi Ivošević.

„Prvo, da predsednike i sudije bira Visoki savet sudstva (VSS) poveravajući im i prvi i stalni mandat. Isto važi i za javne tužioce koje bira Državno veće tužilaca (DVT). Da predsednike sudova predlažu sudije iz suda kojim će rukovoditi, a javne tužioce, zamenici tužilaštva kojim će rukovoditi. Da u VSS i DVT ne bude ministar pravde i predsednik odbora skupštine za pravosuđe, jer šta će oni tamo? Da članovi VSS i DVT imaju zamenike kao bi odlučivali u punom sastavu, kao i da javno tužilaštvo bude i nezavisan organ , a ne samo samostalan kako je sada“, kaže on i dodaje:

„Prvi korak je da se izmeni sastav VSS koji je za sve ovo odgovoran“.

 

Rasprostranjenost korupcije u društvu je velika jer sistem nema dobre mere da je spreči, a ni pravosuđe nije sposobno da se na efikasan i pravičan način bori protiv toga, kaže potpredsednik društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović.

„Ako govorimo o pravosuđu kao nezavisnom u odnosu na druge dve grane vlasti, ono je nezavisno baš zato što bi trebalo da ih natera da poštuju zakone koje su sami doneli.  Međutim, vidimo da kad se dese političke promene, imamo i promene u pravosuđu. Evidentno je da negde postoji taj politički uticaj. Njega je, međutim, teško dokazati jer nije direktan i sve ređe je direktan“.

Uticaj na sudsku vlast može se posmatrati i kroz ponašanje samih predstavnika sudske vlasti, kaže Hadžiomerović.

„Kad imate Visoki savet pravosuđa koji bi trebalo da vas štiti, koji je garant vaše nezavisnosti, a on to ne radi, dolazimo na pitanje podaničkog duha. Da li su sve sudije sklone autocenzuri zato što su slabe ili ih je život tako naučio? Ponašaju se oportuno jer ako se suprostave, izbaciće ih, kao što su Zorana Ivoševića dvaput izbacili iz VSS“.

U pravosuđu izvanredno polje za korupciju su propisi, zaključio je on.

„Mi svaki čas menjamo propise, donosimo zakone koji su međusobno u koliziji, imamo neprecizne norme, velike pravne praznine koje dozvoljavaju široko tumačenje i neujednačenu sudsku praksu, ali je to izvanredno polje za korupciju.  Uzmite samo široko diskreciono pravo, ako imate kaznu od 2 do 12 godina. Pa, i jedno i drugo je po zakonu“.

 

Bivši sudija i tužilac, advokat Jovan Stanojević kaže da korupciju podstiče i nepostupanje u kratkim rokovima. On, takođe, smatra da najveći pritisci na rad pravosudnih organa ne dolaze iz drugih struktura vlasti, već iz okruženja, odnosno bliskih ljudi.

„Dok čovek radi u tužilaštvu ili sudu teško može da zna da li se nešto dešava. Ali, ako neko zna kakva je situacija, to su advokati. Nijedna jedina stranka mi nije rekla da je probala da bilo šta da kako  bi došla do neke koristi. Za mene je ono što najviše pogoduje korupcije nepostupanje u kratkim rokovima. To podstiče stranke da traže veze. Takođe, najveći pritisci nisu iz politike, već od onih koji su najbliži, od bračnih drugova, komšija ili kolega“.  

 

Zoran Ivošević, Omer Hadžiomerović i Jovan Stanojević bili su učesnici javne debate „Korupcija u pravosuđu koju je organizovao Boom 93.

Javna debata se realizuje u okviru projekta „Jačanje slobode medija u Srbiji – istraživanje korupcije“.

Projekat obuhvata produkciju radijskih emisija, tekstove na portalu i realizaciju Javnih debata. Projekat finansira Evropska unija, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend