Stop korupciji

Prijavite lekare koji traže mito

Za operacije, porođaj i druge lekarske intervencije građani u Srbiji prinuđeni su da plate mito ponekad i do nekoliko hiljada evra. Kako bi se tome stalo na put, Ministarstvo zdravlja aktiviralo je broj na koji građani mogu da prijave korupciju.

Veliki broj SMS poruka stigao je udruženju „Srbija je u pokretu“ u kojima građani prijavljuju slučajeve korupcije za lečenje njihovih najbližih. Cifre koje se traže za pregled, operaciju pa i zapošljavanje idu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra.  „Korupcije ima i građani je u velikoj meri prijavljuju, ono što smo negde uvideli da je sms servis otkrio jednu sasvim novu stvar o kojoj se nikada nije govorilo i a to je korupcija prilikom zapošljavanja, zapravo je jako podignuta cena dobijanja posla za medicinsko i nemedicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama a oba ide i do 10.000 evra za radno mesto što je strašno“, kaže za B92 Ana Babović iz organizacije“Srbija u pokretu“.

Najviše prijavljenih slučajeva korupcije je za operacije i u situacijama kada je ugrožen ljudski život. Slučajevi su različiti, od primanja novca ali i upućivanja na privatne klinike.  „Da se desi takva situacija i da se desi da lekar predloži da pacijent ode privatno, molim sve pacijente da sve to prijave ministarstvu zdravlja postoji i telefon a to je 011/3149677 i ministarstvo zdravlja će odreagovati u skladu sa zakonom jer je nas cilj nulta tolerancija sa korupcijom, već dovoljno kasnimo, i gubilo se dosta vrwmena mi moramo da krenemo u rešavanje tog problema“, tvrdi dr Zlatibor Lončar – ministar zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je pripremilo Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije koja predviđa nultu toleranciju za sve oblike korupcije. U rešavanju ovog velikog problema našeg zdravstva koristiće se i iskustva iz Evrope.  Na korupciju u zdravstvu 50 odsto odlazi na davanje i primanje mita, 30 odsto na upućivanje na privatne klinike a 20 odsto korupcije je na zapošljavanje u zdravstvu.  Iznos koji građani plaćaju varira od grada do grada pa u Beogradu za porođaj se izdvaja i po nekoliko hiljada evra dok je u manjim gradovima cena znatno niža.Korupcija je naizraženija tamo gde je život pacijenta ugrožen. 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa „Jačanje medijske slobode u Srbiji“ kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji, a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija Boom93 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend