PROMO

2019. godina rekordna po potrošnji vode

„U 2019. godini JKP „Vodovod i kanalizacija“ je imalo dosta problema u svom poslovanju zbog brojnih okolnosti, tako da je jedno vreme došlo do zakočenog rada firme, ali u drugoj polovini godine stvari su se vratile u normalu, a godina se završava veoma uspešno“, kaže Aleksandar Dimitrijević, v. d. direktora ovog preduzeća.

„Ono što je najvažnije za naše sugrađane, u toku ove godine nismo imali probleme sa kvalitetom vode. Urađeno je 1150 analiza na izvorištima i na mreži, tako da je kvalitet vode na izvorištu držan pod kontrolom. Nitrati koji su ranijih godina bili problem su bili na nivou od 35 do 38mg/l što je dosta niže od dozvoljenih vrednosti.

Ova godina je bila izuzetno teška što se tiče samog vodoizvorišta Ključ i snabdevanja grada jer je nivo Velike Morave bio veoma nizak, a i još uvek je. Nivo Velike Morave je od juna bio na nivou od -340 do -380, a normalna donja granica nivoa je oko 350, dok je tri meseca ove godine granica bila na 380 čak i više i ovo je zaista zadavalo probleme u napajanju vodoizvorišta.

S druge strane ova godina je apsolutno rekordna po potrošnji vode u letnjim mesecima posebno u avgustu jer je dnevna potrošnja išla na 290 litara u sekundi, a sistem snabdevanja Požarevca je projektovan na 300 litara u sekundi. Samim tim imali smo dosta intervencija na samoj mreži. Ove godine je na glavnim cevovodima bilo 276 intervencija, dok je na kućnim priključcima bilo još 380 intervencija. U Kostolcu je situacija bila nešto bolja i bilo je samo 14 intervencija na glavnim vodovima.

Budući da je vodovodna mreža u gradu veoma stara, to su često čelične cevi, pre nekih mesec dana imali smo veću havariju na njima. Radi se na zameni azbestnog cevovoda i za dve godine je zamenjeno oko 4 kilometara mreže, a treba napomenuti da dužina kompletne vodovodne mreže u Požarevcu i Kostolcu iznosi 216 km.

Za sledeću godinu u planu je rešavanje vodosnabdevanja grada sa izvorišta Ključ. Osnovni plan je revitalizacija izvorišta Meminac. To je izvorište koje ne radi od 2000. godine. Završeni su projekti oko revitalizacije postrojenja reverzne osmoze, ali i kompletnog izvorišta. Doći će do revitalizacije bunara i kompletnog sistema reverzne osmoze sa postrojenjima za hlorisanje. Očekujemo da pre početka leta ovo vodoizvorište bude pušteno u rad, tako da bez obzira na izgradnju fabrike vode koja se planira na Ključu da krene ako ne iduće onda 2021. godine, ovo izvorište Meminac obezbedi gradu sigurno snabdevanje.

Pored ovoga u Kostolcu je u planu izgradnja fabrike vode Lovac, koja bi trebalo potpuno da reši problem vodosnabdevanja Kostolca i sela koja gravitiraju ka Kostolcu. Ovo postrojenje bi bilo nekih 70 litara u sekundi i očekujemo da sledeće godine krene izgradnja same fabrike, a da već u proleće 2020. godine bude u potpunoj funkciji.

Takođe, urađen je projekat povezivanja seoskih naselja na postojeću fabriku vode između Starog Kostolca i Drmna i planirano je da se tu povežu još i sela, Brdarac, Letnjikovac i Maljurevac i ujedno će se zameniti primarna mreža u Starom Kostolcu koja je rađena početkom 50-tih godina.

Zajedno sa opštinom Veliko Gradište radimo na projektu vodoizvorišta u Stigu sa kojim bi se napajala sela Bare, Kasidol i Beranje, sa mogućnošću proširenja na Bratinac, Nabrđe i Trnjane. Sa realizacijom ovog projekta takođe bi trebalo da se počne u toku sledeće godine.

Predstoji nam rekonstrukcija crpne stanice u bolnici, dok su ostale crpne stanice i kolektori revitalizovani, a urađena je i kanalizaciona mreža koja spaja sela Prugovo, Poljanu i Lučicu da gradom i svi ovi radovi su priprema za fabriku otpadnih voda u Požarevcu. Fabrika će biti locirana na potezu starog postrojenja iz 1962. godine na Hipodromu i   očekujemo da do kraja sledeće godine bude sve spremno za početak njene izgradnje, kaže Dimitrijević i dodaje:

Svim građanima i korisnicima naših usluga želim srečnu i uspešnu 2020. godinu.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend