PROMO

Autentičan grčki giros u centru Požarevca

U želji da vam prenesemo ukuse i mirise grčke kuhinje napravili smo priču o autentičnom grčkom girosu koji možete probati u centru Požarevca.

Prva i najvažnija stvar koja nas vezuje za Grčku su svakako duge prelepe, peščane plaže, čuvena ostrva, nestvarna boja mora, planine, borove šume, masline, prijatni domaćini, istorija i kultura ove zemlje.

Šta je druga najvažnija sporedna stvar kada je Grčka u pitanju? Giros, naravno. Srbi su posebno emotivno vezani za Grčku i gotovo da nema onih koji bar jednom u životu nisi bili u Grčkoj i uživali u blagodetima ove zemlje. Odmor u Grčkoj ne može da se zamisli bez girosa.  Pa čak iako ste se mesecima pre odlaska na odmor izgladnjivali i spremali da izgledate dobro na plaži, girosu nećete odoleti.

Grčka kuhinja je jedna od najbogatijih i najzdravijih na svetu, iako možda nije najpoznatija. Jedan od najprepoznatljivijih „brendova“ Grčke i jedan od omiljenih obroka kako Grcima tako i turistima je svakako giros. Giros je brza hrana koju svi mi volimo.

giros objekat
Foto/ T.S. Giros Zorba`s

Šta nas toliko privlači kod ovog gurmanskog specijaliteta?

Malo mesa, malo povrća, neki sos, i sve to nespretno umotano u parče testa, tako da vam ispada ako pokušate da jedete dok šetate. Giros odavno možete jesti u mnogim gradovima širom Srbije i svako ko otvori neki kiosk brze hrane tvrdi da je kod njega giros, pravi, autentičan, sa svim onim aromatičnim začinima i sosom bez koga je nemoguće zamisliti giros.

U Požarevcu ćete pravi autentičan giros probati na posebnom mestu koje je ušuškano  ispod drveta kestena u Drinskoj ulici u blizini gradskog parka.

Giros Zorba`s, mesto koje će vas privući pre svega po mirisu aromatičnih grčkih začina koji se šire u ovom delu ulice, a pre toga ćete verovatno  čuti i zvuke autentične grčke muzike i u mislima ćete već videti sebe na nekoj od plaža sa girosom u ruci. Na ovo mesto ćete se sa zadovoljstvom vraćati po još jednu porciju, po još jedan giros sa nekim dodatkom koji niste probali do tada. Vlasnik restorana, Toni Rajković kaže da je ideja za otvaranjem ovakvog objekta spoj lepih trenutaka i nostalgije koje ponesete sa godišnjih odmora jer veliki broj Srba skoro svake godine letuje u Grčkoj i jedan od posebnih utisaka na sve ostavi i hrana koju su jeli na letovanju.

Pored svih tih impresija sa letovanja tu su i jake istorijske veze Grčke i Srbije, tako da nije bilo teško doneti  odluku i u Požarevac preneti duh i deo tradicije ove prelepe zemlje. Giros kao brza hrana koju naši ljudi obožavaju, zaslužio je da se nađe ovde u svom autentičnom obliku i ukusu.“ ističe Rajković.

Toni Rajković se nakon godina života i rada u Italiji vratio u rodni kraj i u dogovoru sa sinom, odlučio da pokrene ovaj posao u kome mu je veliku pomoć pružio i dugogodišnji prijatelj Aleksandros Koriem koji je majstor grčke kuhinje.

Toni naglašava da je na prvom mestu kvalitet onoga što nude i da hrana bude identična onoj koja se prodaje u postojbini: originalni začini, tradicionalna receptura, istovetan način pripreme.

Želeli smo da deo Grčke prenesemo u Požarevac i uz pomoć mog prijatelja Aleksandrosa svakako  smo u tome i uspeli, -kaže Rajković.

Aleksandros je rodom sa Krfa a za Srbiju je  vezan od 2004. godine,  kada se oženio Srpkinjom. Aleksandros je po struci vajar i slikar, ali  život ga je odvukao u drugom pravcu. Tokom studija morao je da kuva za sebe i upozna tajne grčke kuhinje.

Aleksandros
Foto/ ALeksandros

Kada je  reč o girosu, to je počelo 2005. godine. Tada u Beogradu otvaram restoran a od priajtelja sa Krfa dobijam originalnu recepturu. To je stara i oprobana receptura. To je bila moja ulaznica za ulazak u svet pripreme girosa, tajne začina, odabir namirnica, značaj obrade mesa, mariniranje, priprema preliva.  To je mnogo sitnih detalja koji na kraju daju vrhunski proizvod i nadam se da su danas Požarevljani zadovoljni ovim što jedu u restoranu brze hrane  „Giros Zorba’s“.- kaže Aleksadros.

Aleksandros gotovo svakodnevno iz Beograda dolazi u Požarevac nadgledajući kako teče završni proces pripreme: pečenje, rezanje, pakovanje i serviranje girosa gostima restorana. Uz to, on je zadužen za nabavku originalnih začina koji stižu iz Grčke i obuku radnika kako i na koji način treba odraditi posao.

Kod nas možete naručiti i probati  svinjski i pileći giros sa dodacima po želji, a tu je i bogat izbor pića od kojih je najveći deo upravo iz Grčke. Uz muziku koja je autentična i ispunjava ovaj ambijent u potpunosti odgovara našoj ideji da se u pravom smislu reči naši gosti osećaju kao da su u nekom grčkom gradu“ – dodaje Toni.

giros Zorbas
Foto/T.S. priprema girosa Giros Zorbas

 

Šta još čini  Giros Zorba`s posebnim?

Pored neodoljivog girosa nedavno je bilo priređeno grčko veče uz buzuki i tradicionalnu muziku, a ideja je da se slični događaju češće organizuju. Ovde će vas uvek sačekati neko novo i prijatno iznenađenje kažu vlasnici i pozivaju vas da posetite  Giros Zorba`s u Drinskoj 1 i probate zaista pravi grčki giros. Uživaćete u svakom zalogaju, a zvuci grčke muzike će vas u mislima vratiti u prelepu Grčku.

U ponudi Giros Zorba`s možete pronaći i tradicionalna Grčka pića i brendove

 

Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend