PROMO

Centar za kulturu Požarevac: Očekujemo još uspešniju 2019. godinu

O ostvarenim rezultatima u 2018. i planovima za 2019. godinu Centra za kulturu Požarevac govori Dragi Ivić, direktor ove ustanove.

„Ova godina nam je brzo proletela, delimično zbog toga što smo uveli jedan novi pozorišni festival „Viminacijum, mitovi stari i novi“. Od ove godine mi u programu imamo četiri pozorišna festivala i samo to je dovoljno da Vam vreme proleti. U prvoj polovini godine imali smo festival mladih gde su učestvovale sve škole sa teritorije grada Požarevca. Ovogodišnji letnji program je bio najbogatiji do sada. U okviru kulturnog leta bilo je negde oko 150 programa koji su se realizovala za 46 radnih dana. Imali smo učešće u svim drugim programima koje je grad organizovao. Tokom 2018. godine lokalna samouprava je za Centar za kulturu izdvojila značajna materijalna sredstva. Nabavljena je prenosna bina čija dužina i visina iznose 10 puta 8 metara, sa pripadajućom ozvukom i rasvetom. Jedna takva bina nam je bila potrebna i ona je nabavljena preko programa medjugranične saradnja Srbija – Rumunija. U ovom programu i grad Požarevac je učestvovao sa značajnim sredstvima. Svaku paru koju smo zaradili odvojili smo da obnovio opremu i rasvetu. Kupljeni su led reflektori, mikrofoni, stalci i naša delatnost je značajno proširena. Uvodjenjem simfonijskog orkestra „Gvardija“,  koji radi pri Centru za kulturu, nam je omogućilo da pristupimo značajno i prema drugim gradovima. Posebna priča je bioskopski reportorar i Požarevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je u potpunosti obnovio bioskopski život. Treba istaći da mi nemamo bioskopsku salu, ali mi smo uspeli da napravimo dobru konfiguraciju sedišta, a i dobili smo specijalno „Silver screen“ platno koja je koštalo skoro 2 miliona dinara i samim tim poboljšali smo ugođaj posetiocima. Ove godine najposećenji je bio domaći film „Južni vetar“ koji je imao 6000 posetilaca, a od ostalih filmova izdvojio bih i „Zaspanku za vojnike“ kao „Kralj Petar Prvi“. Bioskop je Centra za kulturu je jedan od značajnih izvora prihoda za ovu ustanovu“  rekao je Ivić.

O planovima za 2019. godinu Dragi Ivić kaže:

„Svi direktori javnih ustanova i preduzeća Vam mogu reći da smo mi već u julu počeli da pravimo programske planove za narednu godinu, dok su u avgustu uradjeni finansijski nacrti budžeta. Centar za kulutu je u septembru imao gotov plan programskih aktivnosti za narednu 2019. godinu. Za predstojeće festivale već smo ogledali masu predstava. Prvi festival koji nas očekuje je „Milivojev štap i šešir“ koj će se održati od 23. do 28. februara. Onda slede glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ za koji smo sa selektrom odgledali 8 predstava koje se mogu naći na ovom festivalu. I naravno spremamo se i za pozorišni festival „Viminacijum, mitovi stari i novi“. Očekujemo da 2019. godine nađemo pravu vremensku poziciju za ovaj festival  i da vidimo koje je to vreme koje najviše odgovara. U 2018. godini imali smo problem sa kišom, a pokušali smo da taj festival uklopimo u nastavak Ljubičevskih konjičkih igara.Festival „Viminacijum, mitovi stari i novi“ je kao pilot projekat je dobro prošao i mi iz Centra za kulturu hoćemo da ga unapredimo kako bi privukli mnogo više publike. U 2019. godini nas očekuje jedan veliki poduhvat, a to je ekološki dom na Čačalici. Da se ekološki dom da na upravljanje Centru za kulturu je bila moja ideja i podržan sam od strane grada. Ideja je bila pre svega da spasimo jednu zgradu, jer jednostavno nečinjenjem je mnogo toga dovodeno u pitanje. Cilj i namera je da se ova zgrada dovede u red, a onda ćemo je koristiti za nešto što je primereno spomen parku. Planiraćemo da se tamo mogu održavati škole u prirodi, predavanja , izložbe, književne večeri ili večeri klasične muzike.“ naglasio je Ivić i dodao „Mojim sugrađanima u novoj godini želim mnogo zdravlja i lične sreće, a za ostalo ćemo se već izboriti sami.“

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend