PROMO

CK Požarevac: Ponosni na volontere i izuzetnu humanost građana

Požarevački Crveni krst 2014. godinu završava kao najhumanija sredina u Srbiji. Plaketa na polju dobrovoljnog davalaštva, po četvrti put zasluženo je uručena ovoj organizaciji u Skupštini grada Beograda.

O mnogobrojnim aktivnostima u 2014. godini, sprovedenim akcijama, pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, ali i planovima za 2015, razgovarali smo sa Sašom Obradovićem, sekretarom Crvenog krsta Požarevac.

Boom 93: Izlišno bi bilo nabrajati sve što su zaposleni u Crvenom krstu i volonteri radili u 2014. godini, ali da pokušate u kratkim crtama koliko je to moguće, izdvojite najvažnije aktivnosti.

Saša Obradović: Crveni krst završava 2014. godinu veoma uspešno, jer su ostvareni svi planirani ciljevi i ideje. Ono čime se možemo pohvaliti jeste da je Požarevac grad koji ima najviše dobrovoljnih davalaca krvi – čak 7 % stanovništva, što je mnogo više za razliku od drugih gradova.

Boom 93: Poplave koje su tokom maja zadesile našu zemlju, stvorile su brojne probleme, a one krucijalne je Crveni krst sa lakoćom rešavao.

Saša Obradović: Odoleli smo majskim poplavama koliko-toliko, a prvenstveno bih se zahvalio Požarevljanima koji su na prvi naš apel pritekli u pomoć i donosili vodu, hranu, odeću, obuću i sve ostalo što je bilo neophodno za stanovništvo koje je bilo ugroženo u poplavama. Poznato je da je Maljurevac selo koje je bilo najviše pogođeno poplavom, njima smo odmah priskočili u pomoć i naredna dva meseca isporučivali sve što im je bilo potrebno. Pomagali smo i građanima Smedervske Palanke, koji su danima bili bez pijaće vode, a pritekli smo u pomoć i stanovnicima Tekije, koji su imali problema sa klizištem. Pomoć požarevačkog Crvenog krsta dobili su i meštani Malog Crnića, Velikog sela, Kule i mnogih drugih sela i gradova koji su bili ugroženi poplavom.

Boom 93: Crveni krst Požarevac sprovodi mnogo akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Saša Obradović: U proseku se organizuje od 25 do 27 akcija, tu se nezaobilazne zimska i letnja kampanja, kada su potrebe za krvi mnogo veće. Zbog dobre organizacije, nijednom pacijentu sa teritorije grada Požarevca, bilo da je na lečenju u našoj bolnici ili nekoj od beogradskih klinika, nije odložena operacija zbog nedostatka krvi. To je našoj organizaciji za ponos. Imamo dobru saradnju sa Opštom bolnicom Požarevac, Institutom za transfuziju krvi Srbije, kao i Vojno-medicinskom akademijom.

Boom 93: Kao humanitarna organizacija imate veoma razvijen i volonterizam.

Saša Obradović: Ne samo mi, volonterizam je inače dobro razvijen u celoj Srbiji. U proseku na jednog profesionalnog radnika ima 60 volontera. Tokom majskih poplava, dnevno je oko 100 volontera bilo aktivno i pomagalo u prijemu i distribuciji humanitarne pomoći.

Boom 93: Svaka humanitarna organizacija ima programe pomoći i za mlade i za stare, pa i Crveni krst Požarevac.

Saša Obradović: Kada je reč o radu sa mladim licima, radimo na promociji humanih vrednosti, putem vršnjačke edukacije predstavljamo rad Crvenog krsta i naše ideje. Osim toga, mlade edukujemo u borbi protiv vršnjačkog nasilja, internet nasilja, itd. U saradnji sa Apotekarskom ustanovom i patronažnom službom Doma zdravlja, naši stari sugrađani mogu svakog petka u prostorijama Crvenog krsta da provere osnovne parametre – merenje krvnog pritiska i šećera u krvi. Sa tom akcijom nastavljamo i u narednoj godini. Servis „Pomoć u kući“ za stara lica i osobe sa invaliditetom će raditi i u 2015. godini, jer imamo 10 gerontodomaćica i 70 zadovoljnih korisnika.

Boom 93: Ono po čemu se Crveni krst Požarevac još može pohvaliti je dobar rad Narodne kuhinje.

Saša Obradović: Rad kuhinje se finansira delom iz budžeta lokalne samouprave, a delom nadležnim ministarstvima. Ono što je sigurno jeste da će i u narodnoj godini biti dovoljno hrane za 850 korisnika, od kojih skoro polovinu čine deca uzrasta do 18 godina.

Boom 93: Šta bi ste poželeli sugrađanima u Novoj godini?

Saša Obradović: Zdravlje i sreću i da zadrže onu dozu humanosti koju su imali do sada.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend