PROMO

Crveni krst Požarevac: Požarevljani najhumaniji i u 2018. godini

Crveni krst Požarevac je 2018. godinu završio sa još jednim priznanjem za najhumaniju sredinu. O ostvarenim rezultatima u 2018. i o planovima za 2019. godinu govori sekretar Crvenog krsta Požarevac, Saša Obradović.

„Mi smo 2018. godinu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi uspešno završili. Ono što je posebno važno ove godine i priznanje za najhumaniju sredinu koje smo dobili od Instituta za tranfuziju krvi Srbije jeste satisfakcija i veliki uspeh. Mi smo uspeli da u Požarevcu smo uspeli da davalaštvo krvi zaržimo na nivou koji je bio i predhodnih godina. Treba istaći da je u Požarevcu 1. maja krenula primena novog zakona za transfuziološku medicinu, gde su ugašene trasfuziološke službe u bolnicama, a Crveni krst postaje merodavna institucija za prikupljanje krvi. Svuda gde je krenula impementacija novog zakona davalaštvo krvi je opalo za jedno 20% u proseku, dok je se u Požarevcu zadržao na prošlogodišnjem nivou a i postoji moguićnost da će biti i veći procenat davalaštva. Zbog ovoga je Grad Požarevac je jedinstven i poznat u Srbiji. U 2018. godini „Narodna kuhinja“ Crvenog krsta je nesmetano radila i snabdevala hranom 850 korisnika u Požarevcu i Kostolcu. Sredstva za funkcionisanje kuhinje je obezbedio Grad Požarevac. Ono što je bilo novo u 2018. godini je projekat, koji smo dobili od lokalne samouprave, u kojem smo povećali pomoć socijalno ugroženim porodicama. Osobama koje koriste usluge „Narodne kuhinje“ i imaju preko 65 godine i osobe koje koriste uslugu servisa „Pomoć u kući“, a u stanju su socijalne potrebe, Crveni krst je podelio 99 paketa tokom oktrobra. Podelili smo 40 bejbi paketa deci čiji su roditelji korisnici „Narodne kuhinje“, a koja su se rodila tokom 2018. godine. Pred novu godinu imali smo podelu 312 novogodišnjih paketa svoj deci koja koriste usluge „Narodne kuhinje“. Kamp Crvenog krsta na Tulbi smo u 2018. godine pustili u funkciju i bio je otvoren preko cele godine.  Kamp Crvenog krsta ee nalazi jedanom lepom delu grada i prava je vazdušna banja. U kampu smo imali obuku dece u okviru programa „Sigurnije škole, otpornije zajednice“. Takođe na Tulbi smo organizovali i gradsko takmičenje ekipa prve pomoći.“ rekao je Obradović.

Saša Obradović o planovima Crvenog krsta Požarevac za 2019. godinu kaže:

„U narednoj godini planiramo da kamp Crvenog krsta na Tulbi još više oplemenimo i da dodamo sve više sadržaja za decu.  U okviru servisa „Pomoć u kući“ povećali smo broj gerento domaćica za 5 osoba i tako u 2019. godinu ulazimo sa 15 gerento domaćica i sa 102 zadovoljna korisnika odnosno starih lica u Požarevcu i Kostolcu. Takođe u 2019. godini planiramo i infrastrukturno opremanje same zgrade Crvenog krsta i u toku je izrada projekta obnove fasade ovog zdanja. Dom Crvenog krsta dobiće pravi sjaj kakav zaslužuje i to je nama u anamet ostavila porodica Ranković, koja je donirala zgradu Crvenom krstu Požarevac. U planu je i izgradnja jednog pomoćnog objekta na Tulbi.  Taj objekat je zamišljen kao trpazarija za decu koji bi funkcionisao tokom cele godine. Što se tiče davalašta krvi planiramo da ga zadržimo na ovogodišnjem nivou, a nama je vrlo važno da svaki naš sugrađanin koji se leči u zdrastvenim ustanovama u Beogradu ima obezbeđenu krv“ naglasio je Obradović i dodao „Želim da svim našim sugrađanima, dobrovoljnim davacioma krvi, volonterima i prijateljima Crvenog krsta puno zdravlja, sreće i da u 2019. godini imaju stalno osmeh na licu.“

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend