PROMO

Crveni krst Požarevac: specijalno priznanje za plemenitost i humanost

Organizacija Crvenog krsta u Požarevcu završava ovu godinu veoma uspešno. Ono po čemu smo bili prepoznatljivi i ove godine je dobrovoljno davalaštvo krvi. „Grad Požarevac i naša organizacija su ponovo najuspešniji u Srbiji na ovom polju. To je rezultiralo priznanjem koje je Institut za trasfuziju krvi Srbije dodelio građanima Požarevca za plemenitost i humanost, koje su obeležile prethodnu deceniju“, kaže sekretar Crvenog krsta Požarevca, Saša Obradović.

„Uspešno smo prebrodili letnje i zimske mesece kada se tradicionalno javljaju nestašice krvi, tako da za naše sugrađane nije bilo odlaganja hirurških zahvata ni u bolnici u Požarevcu ni u Beogradu. To je ono što je nama satisfakcija i što je misija i vizija naše organizacije u Požarevcu“, kaže Obradović.

„Narodna kuhinja je nesmetano funkcionisala svakodnevno tokom cele godine, zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je prepoznala ovaj vid socijalne zaštite za naše najsiromašnije sugrađane, a nadlažna ministarstva su preko Crvenog krsta obezbedila 10 osnovnih namirnica za narodnu kuhinju. Takođe su obezbeđena 174 paketa na mesečnom nivou za socijalno ugrožena lica koja nisu u mogućnosti da koriste usluge Narodne kuhinje jer žive u seoskim mesnim zajednicama na području Grada Požarevca. Na nivou ove godine planiramo i sledeću, kada je narodna kuhinja u pitanju.

Takođe, planiramo i da naš servis „Pomoć u kući“ funkcioniše i sledeće godine. Lokalna samouprava izdvaja sredstva za 10 gerontodomaćica. One su u 2017. godini opsluživale 72 korisnika. Imamo listu čekanja, pa postoji mogućnost da se tokom sledeće godine poveća broj gerontodomaćica za bar još dve da bi mogli svi koji imaju zahtev za ovom vrstom usluge da budu zbrinuti.

Treća oblast kojom se bavimo jesu obuke iz prve pomoći. Obuku je ove godine prošao veliki broj kandidata za vozače, kao i veliki broj radnika koje na to obavezuje Zakon o bezbednosti na radu.

Ove godine smo prvi put u našem kampu na Tulbi bili domaćini međuregionalnog takmičenje iz prve pomoći za ovaj deo Srbije, a na kom je naša ekipa osvojila drugo mesto i plasirala se na državno takmičenje.

Ove godine smo nastavili izgradnju našeg kampa na Tulbi. Crveni krst Austrije je obezbedio donaciju za kopanje oko 180m kanalizacije kroz naš plac. Lokalna samouprava je obezbedila sredstva za priključak na kanalizacionu i vodovodnu mrežu, tako da u 2018. godinu ulazimo sa kompletno infrastrukturno opremljenim kampom sa svim uslovima za rad. Planiramo da u 2018. godini ponovo budemo domaćini međuregionalnog takmienja iz prve pomoći, čak i državnog takmičenja. Očekujemo da na proleće budemo domaćini i organizatori takmičenja iz oblasti ponašanja u vanrednim situacijama za decu uzrasta od 7 do 10 godina, a vezano za projekat „Sigurnije škole – otpornije zajednice“. Mi već sprovodimo ovaj šrojekat sa osnovnim i srednjim školama, gde decu obučavamo kako da prepoznaju vanrednu situaciju i kako da se pravilno ponašaju u takvim prilikama kako bi zaštitili sebe i svoje porodice. Planiramo da se prvi put organuzuje tako nešto na nivou republike i da učestvuje 29 opština koje su učestvovale i u projektima „Sigurnije škole-otpornije zajednice“ i uopšte u projektima o delovanju u vanrednim situacijama“, kaže Obradović.

„Što se   tiče prve pomoći planiramo da i dalje po školama vršim obuku učenika i da u svakoj osnovnoj i srednjoj školi formiramo ekipu prve pomoći, koje će se nadmetati na opštinskom takmičenju u našem kampu.“

Godinu počinjemo…

„U ovoj godini smo imali 30 akcija dobrovoljnog davanja krvi i taj nivo nameravamo da zadržimo i u 2018. Već je napravljen plan, akcija a prva je zakazana za 18. januar kada će, sada već tradicionalno, promoteri biti predstavnici medija, zahvaljujući kojima i imamo ovaj nivo i rezultate u DDK u poslednjih 7 godina“.

ŽELJE za 2018-u

„Ispred organizacije CK Požarevac svim našim sugrađanima čestitam Novu godinu i predstojeće praznike i želim u 2018. godini dobro zdravlje, mnogo sreće i da ono što ih je krasilo u 2017-oj, a to su humanost i plemenitost, ostanu na tom nivou i u 2018. Godini“, poručuje Obradović.

.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend