PROMO

CZK Požarevac: U 2015. rekonstrukcija sala i još bogatiji program

Ključni nosilac kulturnih i umetničkih dešavanja u Braničevskom okrugu je Centar za kulturu Požarevac. U 2014. godini izvedene su brojne predstave – amaterske i profesionalne, koncerti, festivali, filmske projekcije, tribine, ali i izložbe i promocije. Imperativ uredničkog tima ove kuće je živeti s kulturom i širiti njen uticaj. O uspesima ove ustanove kulture u godini za nama govori direktor Dragi Ivić.

Dragi Ivić: U 2014. godini, Centar za kulturu Požarevac, je u veoma teškim materijalnim okolnostima, ono što je na početku naumio – da za isti, a u nekim oblastima i manji novac, postigne veće rezultate. U ovoj ustanovi kulture postignuti rezultati se ogledaju po broju programa i gledalaca.

Boom 93: Sumirajući rezultate, preslišavajući se svih programa, bilo bi nezamislivo ne pomenuti ono čime se Centar za kulturu ponosi – tri festivala u čast glumca i glumačkog poziva – Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“, Smotra dramskih amatera Podunavlja i Pomoravlja “Živka Matić“ i Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Retko se koji grad u Srbiji može nečim sličnim pohvaliti, ne računajući prestonicu.

Dragi Ivić: Pored tih festivala, imamo i druge oblike koji se mogu smatrati festivalima. Pre svega „Refract“, smotra alternativne kulture međunarodnog karaktera, kao i „Femuf“ – festival muzičkog filma. Treba pomenuti i letnji multimedijalni program „Pod sjajem zvezda“, koji obiluje različitim sadržajima i žanrovima. Od 2014. godine u januaru, umesto smotre „Živka Matić“, ubacili smo festival „Sergej Bondarčuk“, festival savremenog i ratnog filma koji se održava u ruskom gradu Volokolamskom. Ovo su samo neki od programa i festivala koje organizuje Centar za kulturu.

Boom 93: Pored svih programa i manifestacija koje organizujete, festivala i drugih dešavanja, šta bi ste izdvojili kao najveći uspeh Centra za kulturu u 2014. godini?

Dragi Ivić: Generalno, danas u Srbiji je uspeh kada neko normalno radi bez minusa. Bazični uspeh je da ostvarimo ono što osnivač od nas traži, da kroz odluke upravnog odbora odradimo ono što smo planirali. Naš uspeh je što se povećao broj posetilaca. Otvorili smo prostor u holu za izložbe i napravili galeriju „Obojena svetlost“ u kojoj su posetioci mogli da vide mnogo toga interesantnog – od izložbi karikatura do „Sočija“, koja je održana paralelno sa Olimpijskim igrama. U godini za nama aktivirali smo Književni klub koji godinama nije radio. Važno je da ova kuća bude otvorena za građane i da zadovoljava njihove kulturne potrebe.

Boom 93: Pored programskih aktivnosti koje ste planirali i koje morati ispuniti, vas očekuje i jedan zamašan kapitalni investicioni projekat.

Dragi Ivić: U pitanju je rekonstrukcija rashladnog sistema u Velikoj i Maloj sali, odnosno u celom prostoru Centra za kulturu, čime će nam biti omogućeno da se publika oseća komfornije tokom letnjih meseci, kada je u salama nemoguće sedeti, a posebno nešto pratiti. Osim toga, predviđeno je, a nadam se da ćemo i u tome uspeti da uradimo dubinsku rekonstrukciju svih sedišta, zameniće se kompletan mebl i u Velikoj i u Maloj sali, zameniće se itisoni, a završićemo i sa krečenjem i osvežavanjem onoga što smo započeli u prethodnom periodu. Taj investicioni ciklus mnogo znači.

Boom 93: Vaša novogodišnja čestitka Požarevljanima.

Dragi Ivić: Svim našim gledaocima, koji su ujedno i slušaoci radija Boom 93, želim mnogo zdravlja i lične sreće, recimo, da ispune sebi jednu želju, a za ostale neka se prijatelji pobrinu. Sve najbolje u 2015. želi vam Centar za kulturu Požarevac.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend