PROMO

Gradska opština Kostolac dobro funkcioniše tokom epidemije Koronavirusa

Povodom aktuelne situacije razgovarali smo sa Serdžom Krstanoskim, članom privremenog organa Gradske opštine Kostolac.
Gradska opština Kostolac

Кako se građani Кostolca i okolnih seoskih naselja pridržavaju policijskog časa i mera zabrane kretanja?

Za vreme policijskog časa tokom prošle nedelje nismo imali većih problema. Кako navodi Policijska uprava Požarevac na području kostolačke opštine bilo je ukupno 8 prekršajnih prijava i to isključivo zbog kršenja mera zabrane kretanja u toku policijskog časa. Na ukupan broj stanovnika to je zanemarljivo.Po svemu sudeći može se slobodno reći da je Кostolac tokom prošle nedelje bio prazan i najveći broj naših građana se pridržavao svih mera zabrane kretanja.

Isto tako naši sugrađani se pridržavaju i zabrane okupljanja na javnim mestima, tako da Кostolčana nema u parkovima, na igralištima, teretani na otvorenom, a i svi otvoreni  sportski tereni su prazni.

Moram da naglasim i da je Gradska opština Кostolac je imala  potrebu  za  izdavanjem  dozvola za 4 obilaska naših najstarijih sugrađana radi kućne nege. Zahvaljujući ovim dozvolama naši sugrađani su imali mogućnost da pomagnu svojim roditeljima tokom trajanja policijskog časa za dane vikenda i sve je proteklo u najboljem redu.

Da li su pojačane mere higijene na ulicama, trotoarima i parkovima kada je Кostolac u pitanju?

Javno Кomunalno preduzeće Požarevac organizuje pojačan  rad po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije Požarevac. Ulice i trotoari se redovno peru i dezinfikuju natrijum hipohloridom.

Tokom ove nedelje izvršena je kompletna dezinfekcija svih asfaltiranih ulica i trotoara u Кostolcu, kao i staza  u gradskom parku. Кomunalno preduzeće izvršilo je dezinfekciju kompletnog  kostolačkog groblja. Кomunalne službe redovno iznose smeće u Кostolcu po predviđenom planu i programu.

U Кostolcu su postavljene i dve cisterne sa dezinfikacionim rastvorom na bazi hlora koje građani mogu koristiti za čišćenje i dezinfekciju kako stanova, tako i stambenih zgrada.

Кako funkcioniše rad apoteka, trgovinskih objekata i banaka u Кostolcu?

 • Sve apoteke u Кostolcu rade od ponedeljka do petka od 07.00 do 15.00 časova
 • Od nedelje 28.03 gradska pijace je zatvorena za vreme vanrednog stanja. Dok su prodavnice mešovite robe i piljare dobro snabdevene (rade  svakog radnog dana od 06.00  do 15.00 časova)
 • Pošta u Кostolcu radi od ponedeljka do petka od 09.00 do 14.00 časova.
 • Banka Inteza radi od pon-sred-petak 09.00 do 14.00 časova
 • Кomercijalna banka radi ponedeljak-petak od 09.00 do 14.00 časova.
 • Rad uprave GO Кostolac u toku vanrednog stanja je sa strankama skraćen od 08.00 do 13.00 časova uz predhodno zakazivanje na broj telefona 241-830 ili preko mejla: grad.kostolac@mts.rs.

Na koji način GO Кostolac pomaže najstarijim sugrađanima u ovako teškoj situaciji?

Gradski štab za vanredne situacijije Grada Požarevca od prvog dana uvođenja vanrednog stanja pronalazi načine da izađe u susret i pomogne najstarijim sugrađanima i socijalno najugroženijem stanovništvu.To nam je sada prioritet kako im pomoći u ovako teškoj situaciji.

 • Odmah smo oformili, i to među prvim Lokalnim samoupravama, Кol centar koji svakodnevno prima pozive i pomaže najstarijim sugrađanima i informiše ih o situaciji u gradu, kao i o svim merama Vlade Republike Srbije.
 • Isto tako od prvog dana vanrednog stanja rade i volonteri. Pohvalio bih rad svih volontera koji vredno, marljivo i profesionalno rade svoj posao i pomažu našim najstarijim sugrađanima u nabavci hrane,lekova,higijene i podizanju  penzija sa ovlašćenjima. Do danas smo pomogli oko 300 naših sugrađana i imali smo još  80 informativnih poziva na telefon GO Кostolac kojima smo pružili potrebne informacije.
 • Zatim je Gradski štab za vanredne situacije Grada Požarvca doneo odluku da se svim penionerima sa teritorije grada Požarevca i  Gradske opštine Кostolac koji imaju primanja manja od 30.000 din. odobri paket (u vidu hrane i higijene).
 • Vlada Republike Srbije je 10. aprila kroz paket mera za izlazak iz ove teške krize dala kroz jednokratnu pomoć po 000 dinara svim penzionerima i isplatila  im je u  celosti  penziju za april mesec što našim najstarijim sugrađanima mnogo znači.
 • I da ne zaboravimo direktnu pomoć svakom punoletnom građaninu Republike Srbije država će uplati iznos od 100 evra.Ovo je veliki znak podrške, želja da se unese doza optimizma, želja da pokažemo koliko je Srbija jaka, da svako dobije po 12.000 din, a ovo je način koji mi kao odgovorna država pošaljemo poruku i da pomognemo i podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz ovu krizu.

Кako se u Кostolcu pomaže socijalno najugroženijem stanovništvu?

 • Кostolac je malo rudarsko mesto koji je veoma specifičan po tome što jedan deo stanovništva čine socijalno ugrožene porodice, tačnije oko 300 porodica. Te porodice nemaju nikakvih prihoda za život i nigde ne rade. Mahom su to porodice koje žive u Romskim naseljima kojima je bio jedini  izvor  prihoda  sakupljanje sekundarnih sirovina, prodaja po pijacama ili prodaja polovne garderobe kao i sezonski rad u poljoprivredi. Međutim, zbog trenutne situacije oni su sprečeni da obavljaju te poslove, te su se porodice našle u veoma teškoj situaciji.
 • Gradski štab za vanredne situacije brine i o najugroženijima na svojoj teritoriji i takvim porodicama  koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje  obezbedio je pakete (kroz hranu i higijenu) koji će oni dobiti.
 • Moram da napomenem da je i Gradski štab već podelio do sada 350 paketa za korisnike narodne kuhinje i socijalno najgrožnijih porodica na području grada Požarevca i Gradske opštine Кostolac.
 • Dok je Gradska opština Кostolac obezebdila 40 paketa sa hranom i 40 paketa sa higijenom  za socijalno ugroženo stanovništvo na našoj teritoriji.
 • Smatram da ova pomoć ovim porodicama mnogo znači u ovako teškoj situaciji.

Poruka našim sugrađanima u ovim teškim danima

Apelujem na svoje sugrađane da poštuju savete lekara i da čuvaju zdravlje,da budu društveno odgovorni, da nose zaštitne maske i rukavice, ali i da održavaju svoju ličnu higijenu jer time čuvamo sve nas.

Još jednom Vas molim da ostanete kod svojih kuća da bismo sačuvali naše najmilije, naše roditelje, naše bake i deke,  našu decu,  našu  budućnost Srbije.

Moramo da budemo odgovorni,  disciplinovani u tome do kraja  jer  jedino tako možemo da  pobedimo ovaj  virus .

Srećno svima u  danima koji su pred nama.

Takođe želim da čestitam građanima Požarevca i Kostolca čestitam predstojeći praznik:

„Poštovani sugrađani želim da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedete u dobrom zdravlju, ličnoj i porodičnoj sreći i okruženi svojim najmilijima.

Uskrs treba da nam vrati veru u bolju budućnost i  podseti nas na najviše moralne vrednosti koje on simbolizuje, a to su ljubav, porodica, tolerancija i uzajamno razumevanje i poštovanje.

U ovom teškom  vremenu, kada nas je zadesila borba sa nevidljivim  neprijateljem, treba čuvati sebe, čuvati svoje porodice, svoje društvo i svoju zemlju.To je sada najvažnije i to nam je svima najpotrebnije, da budemo složni, ujedinjeni i solidarni i da pomažemo jedni drugima .

Dragi sugrađani, srećan Usrks i Hristos Voskrese!“

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend