PROMO

Istorijski arhiv Požarevac: Uspešno obeležena godina jubileja

O uspesima u 2018. i planovima za 2019. godinu, govori dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

“U 2018. godini Istorijski arhiv Požarevac je obeležio 70 godina postojanja i rada, 100 godina od završetka Prvog Svetskog rata i ovu godinu su takođe obeležili novi realizovani projekti.

Početkom godine, tačnije 15. postavili smo izložbu „Logor Banjica 1941 – 1944 – zatočenici iz Požarevca i braničevskog okruga“. Izložba je postavljena u centralnom holu Vojne akademije u Beogradu, povodom obeležavanja Dana Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu. Ova izložba je otvorena u prisustvu visokih zvanica na ćeču sa rekotorom Univerziteta odbrane general – majorom prof.dr Mladenom Vurunom. Na ovoj izložbi izložili smo 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga i monitor sa blokovima fotografija i faksmila dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvislinčkih predstavniaka vlasti. Posetioci izložbe mogli su da vide fotografije spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda logora, vrata, soba, krvavog stepeništa kao i fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga. Izložba je bila izložena u Vojnoj akademiji do 30. marta da bi potom od 4. aprila bila postavljena u Klubu Garde Vojske Srbije u Beogradu. Ova izložba je bila postavljena i u Klubu vazduhoplovstva Vojske Srbije u Zemunu. Izložba je u ovom klubu zvanično otvorena 26. aprila.

U cilju razvijanja morala i negovanja kulturno-istorijskih vrednosti kod pripadnika Vojske Srbije, Požarevac i Istorijski arhiv je 20. marta posetila grupa od 165 pripadnika Generalštaba Vojske Srbije iz Beograda. Tom prilikom pripadnici Vojske razgledali su akutelne stalne izložbe „Zanatstvo Okruga Požarevačkog“, „Požarevac na starim fotografijama“ i „Stara i retka knjiha 1752-1864.“. Takođe pripadnici Vojske Srbije su mogli da vide i specijalnu postavku arhivskih dokumenata, fotografija, listova, časopisa i knjiga vojne provenijencije.

Istorijski Arhiv Požarevac je u svečanim salonima Gradskog zdanja u Požarevcu 13. i 14. juna organizovao medjunarodnu naučnu konferenciju „Arhivi u trećem Milenijumu – večna ishodišta istorije“. Na međunarodnoj konferenciji učešće su uzeli različiti akteri, eminentini naučnici i stručnjaci iz Srbije i inostranstva. Cilj konferencije je buio da pruži doprinos u uspostavljanju i razvoju novih pravila u oblasti arhivistike i istoriografije, u skladu sa opšteprihvačenim medjunarodnim i evropskim standardima. Grad Požarevac je bio generalni pokrovitelj ove konferencije na kojoj su učestvovali stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Ruske Federacije. Na ovoj konferenciji razgovaralo se i o temama iz oblati „Zaštite i prezentacija kulturnog nasleđa“ i „Sačuvana Istorija – temelj budućnosti“.

Istorijski Arhiv je u Galeriji savremene umetnosti 20. septembra otvorio izložbu „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – Retrospekitva – izložbe i izdanja 2003-2018.“. Autori ove izložbe bila sam ja i dr Dragana Miloradović. Izložba je organizovana povodom 70. godina Istorijskog arhiva Požarevac, a samu izložbu je otvorio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Takođe Istorijski Arhiv Požarevac organizovao je niz multumedijalnih predavanja iz segmenata projekta „Arhiv u 21. veku“ kojim je Istorijski ariv Požarevac obekežio 70. godina postojanja. Prvo predavanje je održano 2. oktobra pod nazivom “Veliki rat kroz arhivska dokumenta“. Predavanje je održano u Garleriji saveremena umetnosti u Požarevcu gde je bila postavljena izložbena postavka „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – Retrospekitva – izložbe i izdanja 2003-2018.“. Prvo multimedijano predavanje održala je arhivski savetnik Jasmina Živković. Drugo predavnje je održano na temu „Dobrotvori i zadužbinari Braničevskog okruga“, a predavač je bila viši arhivist Slobodanka Cvetković. Treće predavanje je održano 9. oktobra a tema je bila „Svakodnevni život u okupiranom Požarevcu 1915-1918.“ . Predavanje je održala arhivisi savetnik dr Dragana Miloradović.

Ja sam u 2018. godini u Gradskoj kući u Senti na medjunarodnoj konferenciji „Arhivi i Veliki rat“ predstavila referat i video – prezentaciju „Projekte aktivnosti Istorijskog arhiva Požarevac (2014.-2018.) u vezi sa obeležavanjem stogodišnjice od velikog rata“, dok je Jasmina Živković predstavila svoj referat i video – prezentacju „Savetničke sanitetske misije i lečenje srpske vojske. Gubici srpske vojske u Prvom svetskom ratu“

Takođe na ovoj konferenciji emitovali smo dokumentarni film „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918.“ Autori filma bili su Istorijski arhiv Požarevac i Vojni Arhiv. Na ovoj konferenciji učestvovalo je deset izlagača iz Srbije i Mađarske čija su izlaganja porgivala važne teme iz istorije Prvog svetskog rata. Na skupu su se sumirilali rezultati istraživanja koja su obavljenja poslednje četiri godine na ovu temu u Srbiji i Madjarskoj.

Mi smo kao Istorijski arhiv aktivno uzeli učešće u obeležavanju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. U Domu vojske u Beogradu na sam Dan primirija u Prvom svetskom ratu otvorili smo izložbu „Srbija u Velikom ratu 1914-1918.“ čiji su autori bili Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv i Vojni muzej iz Beograda. Pored izložbe prezentovali smo i monografiju i istoimeni film „Spomen – sobe oglredalo istorije i tradicije 1804-1914.“ Na izložbi posetioci su mogli da vide arhivska dokumenta, fotografije, razglednice, karte, skice, tabelarne preglede, novinske članke, kao i muzejske eksponate (pukovske zastave, uniforme, puške, sablje, medalje i spomenice. Ova izložba je ponudila jednovremenu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu i njihovom odraz na jednu sredinu kao što je Braničevo. Izložbu su obišli izaslanik predsednika Repubilike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general – pukovnik Milan Mojsilović, članovi kolegujama ministra odbrane i načelnike Generalštaba i mnoge druge visoke zvanice. Kroz izložbu su visoke zvanice vodile arhivski savetnici dr Dragana Miloradović i  dr Marijana Mraović.

U 2018. godini smo izdali dve publikacije. Prva izdata publikacija „Istorijski arhiv Požarevac svom Gradu i Otadžbini – RETROSPEKTIVA, izložbe i izdanja 2003-2018“. Ja sam jedan od autora dok je drugi autor ove pubiliacija dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik. Posle 86 urađenih postavki 31 tematske izložbe i 100 publikovanih izdanja predstavljenih na 37 svečanih promocija, organizovanih 125 kulturnih događaja na kojima je bilo 82.663 posetilaca iz Srbije u periodu od 2003. do sredine 2018.godine, želeli smo da prošetamo kroz prošlo vreme, sagledamo postignute rezultate naših poduhvata i kroz ovu publikaciju retrospektive izložbi, izdanja i kulturnih događanja na kojima smo ih predstavljali, da se prisetimo svih ljudi koji su bili sa nama u tim značajnim trenucima, na jednom mestu sumiramo i stavimo postignuto na uvid javnosti.

Takođe u saradnji sa Vojnim arhivom ministarstva odbrane objavili smo zbornik dokumenata „Izveštaji i naredbe Nedićeve „Vlade narodnog spasa“ za Okrug Požarevacči 1941-1942. godine“. Priredjivači ove izložbe bila sam ja i dr Marijana Mraović, arhivski savetnik. Zbornik dokumenata sadrži izveštaje Okružnog načelstva u Požarevcu koji pružaju detaljnije informacije o prirodi i metodama nemačke okupacione politike u Srbiji, kao i na koj način su okrućna i sreska načelstva postala neposredni izvršioci nemačke politike i nosioci održavanja reda i mira, kao i represivnih mera prema pobunjeničkom pokretima na teritoriji okruga. Izveštaji obiluju i podacima o nastanku i rivalstu različitih političkih pokreta na okupiranoj teritrojiji, zbrinjavanju izbeglica iz NDH, Kosova, Slovenije i Bačke kao i ulozi predsednika vlade Milana Nedića, pokretu Koste Pećanca i o Ravnogorskom pokretu. Zbornik je obavljen u ediciji Istorjksoh arhiva Požarevac „Zbornici dokumenata“ pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Takođe treba spomenuti projekat koji je realizovan u 2018. godini u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Ljubica Vrebalov”. To su bile radionice sa decom predškolskog uzrasta u cilju izrade slikovnice i bojanke na temu “Avantura u arhivu”. Tokom 2018. godine smo se družili sa decom kroz radionice, izložbe i posete   pojedinim institucijama u gradu.

Mi 2019. godinu započinjemo pored, promocije časopisa Zapisi, našeg nacionalnog časopisa, predstavljanjem projekta “Avantura u arhivu, slikovnica i bojanka” i nastaviti sa realizacijom planiranih projekata. 2019. godine  u saradnji sa decom iz osnovnih i srednjihškola ćemo realizovati projekat Podelite sa nama sopstvenu prošlost, hajde da pravimo porodični album. Drugi projekat je snimanje kratkih dokumentarnih filmova uz korišćenje arhivske građe i prostora arhiva. Ovaj projekat ćemo realizovati u saradnji sa učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola, a izrađeni filmovi će biri dostupni na youtube kanalu Istorijskog arhiva Požarevac.

Takođe nastavljamo sa realizacijom projekata vezanih za izložbenu i izdavačku delatnost. Sledeće godine grad će dobiti novu izložbenu postavku na otvorenom, koja je turistički pozicionirana na turističkoj mapi grada, pod nazivom Moda u Požarevcu u 19. veku, do 1929. godine. Pored izložbe tu su i publikacije koje se tiču Požarevca i požarevačkog okruga u periodu Drugog Svetskog rata, u planu je Zbornik dokumenata” ističe Jasmina Nikolić i dodaje: “Građanima Požarevca želimo srećne praznike, puno zdravlja, uspeha i sreće u narednoj 2019. godini.”

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend