PROMO

JKP „Parking servis“ : U narednoj godini nove blokovske zone parkiranja

„U ovoj godini najviše se radilo na proširenju parking kapaciteta i uređenju parking prostora u gradu, a poslednje što je urađeno je leva strana Šumadijske ulice, gde sad imamo lepo uredjen trotoar i nov parking prostor. U ovoj godini smo se trudili da se kompletne javne površine predviđene za javna parkirališta urede. Uz pomoć grada uređena je kompletna parking zona u ulici Čede Vasovića, zatim Jovana Šerbanovića, kao i parking prostor na lokaciji novog kružnog toka u ulici Moša Pijade. Pored toga, uredjen je i parking prostor u Nemanjinoj ulici ispred vrtića “Pcelica“, gde smo uvodjenjem prve zone naplate parkiranja rešili dugogodišnji problem roditelja koji vode decu u taj vrtić, kaže Marija Papović direktorka ovog preduzeća.

„Takođe, tu je i kompletna rekontstrukcija parking prostora u Sinđelićevoj ulici, čime smo dobili 30 novih parking mesta zajedno sa novim mestima na ogradjenom delu parkinga u toj ulici, a tu je i nova ograda na tom parking prostoru postavljena još početkom godine. 

Ono što je značajno u ovoj godini je projekat blokovskog parkiranja koji smo pokrenuli. Prva blokovska zona koja će biti puštena je upravo ogradjeni prostor u Sinđelićevoj ulici , kao i parking prostor u  ulici Davorjanke Paunović, sa krakom ulice Jovana Serbanovica kod Elektromorave, a sve na aple gradjana koji stanuju u tom delu grada, čime ćemo rešiti jedan veliki problem, a to je problem parkiranja ljudi koji žive u centru grada. Projekat blokovskog parkiranja podrazumeva uvodjenje nove B zone, koja će biti najbrža i najskuplja. Najbrža u smislu da će vreme parkiranja biti ograničeno na 120 minuta, a najskuplja, jer će jedan sat parkiranja biti 60 dinara, a sve sa ciljem kako bismo vozače koji ne žive u tim blokovima privoleli da parkiraju u regularnim parking zonama u kojima je parkiranje jeftinije, a da te blokove ostavimo stanarima ili ljudima koji dolaze u grad da završe nešto na sat ili dva. Stanari u tim blokovima plaćaće mesečnu parking kartu po baš povlašćenoj ceni od 380 dinara.

Novina u pružanju naših usluga je i popust na Dnevnu parking kartu, odnosno na kaznu. Od 1. avgusta ove godine omogućili smo našim korisnicima da ukoliko kaznu plate u roku od osam dana, plate sa popustom od 50 odsto, odnosno po ceni od 545 dinara. Cilj ove novine nije bilo povećano kažnjavanje, već smo želeli da na taj način utičemo na povećanje plaćanja usluge parkiranja, čime se obezbeđuje veća frekvencija vozila i više slobodnih parking mesta u toku dana.

Pored toga u ovoj godini realizovan je i projekat Bebi parking mesta,parking mesta rezervisana za roditelje sa decom do godinu dana. Oni imaju mogućnost da dodju u Parking servis i dobiju Bebi parking kartu, a na uvid donose izvod iz matične knjige rođenih za dete, ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu roditelja i na taj način stiču pravo da besplatno koriste rezervisana Bebi parking mesta. Potrebno je da kartu samo vidno istaknu na prednjem vetrobranskom staklu., kako bi je kontrolori uočili. Ove godine to su dve lokacije u ulici Jovana Šerbanovića ispred dečijeg dispanzera i u Nemanjinoj ulici ispred vrtića Pčelica. U narednoj godini  nastojaćemo da povećamo broj ovih parking mesta.

Ove godine nastavili smo i sa projektom Brojača slobodnih parking mesta za zatvorena parkirališta, tako da su ovog meseca postavljeni novi brojači na ulazu u novi kružni tok kod Višeg suda. Prošle godine namera je bila da se ovim brojačima animira parking iza zgrade Načelstva, jer je primećeno da nije bio iskorišćen u svom punom kapacitetu, a ove godine sa novim brojačima hteli smo da pojačamo korišćenje parkinga kod Centra za kulturu.

Takođe, nešto po čemu smo ove godine bili zapaženi na republičkom nivou, jeste pogodnost koju smo omogućili majkama sa troje i više dece koje poseduju “Ponosnu karticu 3+”, da donošenjem te kartice na uvid, dobiju besplatnu  stanarsku parking kartu za ulicu u kojoj imaju prebivalište. U pitanju je projekat Udruženja Pokret za decu tri plus, sa kojim smo ostvarili saradnju i podržali ih dajući ovu pogodnost.

Za narednu godinu u planu su nove lokacije za blokovske zone. Mi smo stanarima u ulici Moše Pijade u zgradama Lamele obećali uvođenje parking zone do kraja godine, ali tamo zaista ima dosta posla oko same podloge, ali od nove godine, čim to vremenski uslovi budu dozvoljavali, najpre ćemo ovu lokaciju kompletno rekonstruisati i nakon toga uvesti novu B zonu. Želimo da nakon 30 ili 40 godina od kako su ove zgrade izgrađene, najpre sredimo te blokove i nakon toga uvedemo zone parkiranja. U narednoj godini sigurno će biti završene blok zone u ulicama Čede Vasovića tzv naselje “Đura” i u ulici Moša Pijade. 

Pored toga, u narednoj godini korisnike javnih parkirališta obradovaćemo jednom novinom. Naime,  uvodimo automate za naplatu parkinga tzv. parkomate, koji će biti postavljeni na dve lokacije u gradu i oni će zameniti plaćanje putem sms poruka ili kupovinu parking karata na trafikama,i na njima će građani direktno moći da plate kešom ili karticom, ukoliko u tom trenutku ne budu imali mogućnost da pošalju sms. Takođe, na ovim automatima moćiće da se plate i sve mesečne pretplate za Parking servis, kao i kazne za neplaćeno parkiranje, sa popustom ili u punom iznosu“, kaže Papović i dodaje: 

U duhu novogodišnjih i božićnih praznika svima bih poželela puno sreće na ličnom i poslovnom planu, puno zdravlja i malo više tolerancije, ljubaznosti i kulture u narednoj godini, i da u krugu svojih najbližih u  miru provedu predstojeće praznike.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend