PROMO

Još jedna uspešna godina za Istorijski arhiv Požarevac

Program i plan rada Istorijskog arhiva Požarevac za 2017. godinu je u celosti realizovan. „Godinu smo započeli učešćem na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, u okviru turističke ponude Grada Požarevca. Premijere naših izložbenih postavki ove godine je u Požarevcu videlo 4.700 ljudi. Za sledeću godinu spremamo međunarodnu konferenciju u našem gradu“, kaže dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, sumirajući rezultate 2017. godine.

„Godinu smo započeli učešćem na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, u okviru turističke ponude Grada Požarevca. Tu smo se predstavili svojim stalnim izložbenim postavkama „Dva veka vojske u Braničevu“ – spomen postavka koja se nalazi u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu koja ima više od 20 hiljada posetilaca od otvaranja u junu 2011. godine do danas, i izložbenom postavkom na otvorenom, u dvorišnom kompleksu Istorijskog arhiva Požarevac „Zanatstvo okruga Požarevačkog“.

Aktivnosti smo nastavili premijernim izložbenim postavkama, predstavljanjem naslova iz edicije Istorijskog arhiva Požarevac, gostovanjima izložbenih postavki u drugim gradovima u Srbiji, konferencijama, savetovanjima, predavanjima od strane zaposlenih u Istorijskom arhivu Požarevac, što bi u brojkama izgledalo ovako: imali smo 4.700 posetilaca na premijernim izložbama IA Požarevac, od čega je 1.700 posetilaca obišlo postavku „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“. Publikovali smo 10 novih naslova u edicijama IA Požarevac i to u okviru edicije Posebna izdanja „Letopis Učiteljske škole u Požarevcu“, povodom 70 godina od osnivanja ove škole, zatim u ediciji Izložbeni katalozi tri naslova: „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, „Zanatstvo okruga Požarevačkog“ i „Osnovno školstvo u Požarevcu, 1815-1882“ , isti naslovi u okviru edicije Elektronska izdanja i virtuelne izložbe, i arhivske fotografije na razglednicama u okviru edicije Kulturna baština IA Požarevac.

Pored izložbe „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, programi koji su obeležili ovu godinu su svakako dve izložbene postavke, premijerno postavljene u našem gradu „Osnovno školstvo u Požarevcu, 1815-1882“ i „Zanatstvo okruga Požarevačkog“.

Sa druge strane smo izložbama gostovali u Beogradu, Kragujevcu, Subotici i Ćupriji. U Beogradu smo se predstavili izložbom „Kazneno popravni zavodi u Srbiji na primeru požarevačkog kaznenog zavoda 1853-1918“. U Subotici smo bili gosti  Festivala evropskog filma Palić, gde smo se predstavili izložbom „Filmovi koje smo voleli, 1947-1980“. U Ćupriji smo se predstavili izložbama „Kazneno popravni zavodi u Srbiji na primeru požarevačkog kaznenog zavoda 1853-1918“ i „Filmski plakat, 1941-1945“, a u Kragujevcu izložbom i dokumentarnim filmom „Srbija i Braničevo u Velikom ratu“.

Takođe bih podvukla i najnoviji broj časopisa Zapisi, šesti po redu, koji uspešno promoviše arhivističku teoriju i praksu kao i postulate društvenih i humanističkih nauka, kojem je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2015. godine dodelilo kategoriju „nacionalni i naučni časopis“. Namera nam je da u narednoj godini, kada obeležavamo 70 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Požarvac prerastemo u međunarodnu arhivističku istoriografsku konferenciju, koja bi se održavala u Požarevcu, i okupimo dosadašnje saradnike na časopisu, kojih je bilo stotinu iz deset zemalja Evrope, a sa konferencije bismo nastavili da publikujemo članke u okviru međunarodnog časopisa Zapisi.

U toku je projekat čija je realizacija počela u septembru i trajaće tokom naredne godine. To je projekat Ministrstva odbrane posvećen objavljivanju monografije i dokumentarnog filma o spomen sobama Ministrastva i Vojske Srbije širom Srbije. U Beogradu ćemo 11. novembra 2018. godine predstaviti rezultat jednogodišnjeg projekta, a povodom obeležavanja 100 godina od završetka I Svetskog rata.

U sledećoj godini ćemo se takođe predstavti projektnim aktivnostima posvećenim obeležavanju 70 godina od osnivanja Istorijskog arhiva Požarevac. U planu su nam i novi izdavački i  izložbeni poduhvati koji govore o aktivnostima Arhiva u 21. veku  Pored toga nastavljamo rad na mikrofilmovanju i digitalizovanju arhivskih dokumenata, nabavci standardizovane arhivske opreme, stručnoj edukaciji i kontinuiranom usavršavanju stručnih zaposlenih radnika Istorijskog arhiva i nadam se nastavku projekta adaptacije i rekonstrukcije objekata depoa za Istorijski arhiv Požarevac od strane našeg osnivača – Grada Požarevca.

Početak godine u znaku gostovanja

Godinu ćemo započeti gostovanjima izložbenih postavki: u Somboru i Subotici „Srbija i Braničevo u Velikom ratu“, „Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“ u Beogradu i „Filmski plakat, 1941-1944“ u Paraćinu i Jagodini.

Tokom januara ćemo, verovatno u svečanim salonima gradskog zdanja, promovisati najnoviju publikaciju „Učiteljska škola Veljko Dugošević u Požarevcu – letopis Učiteljske škole 1947-1974“ , povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Učiteljske škole“, najavljuje dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, i poručuje sugrađanima:

„Srećne božićne i novogodišnje praznike građanima želi Istorijski arhiv Požarevac“.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend