PROMO

Petrovac na Mlavi: Prioriteti su bolji uslovi života i rada građana

Proteklu godinu su, kao i nekoliko prethodnih, obeležili nedostatak finansijskih sredstava i štednja na svim nivoima. Pored brojnih poteškoća, 2014. godina je bila dobra za opštinu Petrovac na Mlavi, te je uspešno realizovana većina planiranih investicija, kaže za Boom 93 Radiša Dragojević, predsednik opštine Petrovac na Mlavi.

Boom 93: Majske poplave su nanele veliku štetu opštini Petrovac na Mlavi. U kojoj meri ste uspeli da sanirate posledice?

Radiša Dragojević: Šteta od poplava je procenjena na 2 miliona evra, a posledice su u velikoj meri sanirane, najpre iz opštinskog budžeta. Država je finansijski pomogla ugrožena domaćinstva, a zbog ovih vanrednih događaja planirane investicije u prošloj godini nisu u potpunosti realizovane i to ćemo nastaviti I u ovoj godini. Međutim, bez obzira na sve teškoće uspeli smo da realizujemo najveći broj planiranih investicija, pre svega zahvaljujući sredstvima građana, mesnih zajednica, opštine i republike, kako bi se u znatnoj meri poboljšali uslovi života i rada naših građana, pri čemu nam je bio cilj da ne zapostavimo nijednu mesnu zajednicu, ali nijednu oblast za koju smo zaduženi.

Boom 93: Kolika su ulaganja u infrastrukturu, obzirom da je reč o oblasti koja najviše znači građanima?

Radiša Dragojević: Kompletna rekonstrukcija ulice Petra Dobrnjca, glavne tranzitne ulice u gradu, započeta je asfaltiranjem kolovoza, a započeti su i radovi na rekonstrukciji gradskog parka. Preasfaltirane su pešačke staze i urađeni novi ivičnjaci. Novu asfaltnu podlogu dobila je i ulica Race Živkovića. Odvijali su se i radovi na saniranju regionalnih puteva. Izvršeno je preasfaltiranje deonica u ukupnoj dužini od preko sedam kilometara, na putevima za Požarevac, Kučevo, Svilajnac i kroz Ranovac. Završeni su radovi na asfaltiranju opštinskog puta Kladurovo – Ranovac u dužini od sedam kilometara. Okončan je i prvi deo rekonstrukcije puta Dubočka – Starčevo, preasfaltirano je dva i po kilometra. Završeno je i asfaltiranje puta Ranovac – Crni vrh u dužini od četiri i po kilometra. Započeta je rekonstrukcija puta za Vitovnicu. Asfaltirani su i lokalni pravci u Vezičevu, Krviju, Bošnjaku, Vitovnici, Vošanovcu i Busuru. Posle poplava sanirano je i nekoliko mostova. U Petrovcu je otpočela zamena uličnih svetiljki novim led svetiljkama u parku, na gradskom trgu i u ulici Srpskih vladara.

Boom 93: Nastavilo se sa ulaganjima i u obrazovanje?

Radiša Dragojević: Završena je zamena stolarije u srednjoj školi Mladost u vrednosti od 4 miliona dinara. Predstoje radovi na zameni elektro instalacija i podstanice za grejanje. Od strane japanske ambasade saniraće se fiskulturna sala koja je tokom prošlogodišnjih poplava u velikoj meri oštećena, a lokalna samouprava je ulagala u adaptaciju prostora i opremanje. Osnovna škola u selu Busur je takođe dobila novu stolariju i renovirane su učionice.

Boom 93: PU „Galeb“ je jedna od ustanova koja je pretrpela najveću štetu tokom poplava. Međutim, taj problem je rešen i vrtić je dobio rekonstruisane prostorije.

Radiša Dragojević: Nažalost je tako bilo. Zbog velikih oštećenja vrtić nije radio tri meseca, a tokom letnje pauze radilo se na rekontrukciji, koja je brzo i kvalitetno završena zahvaljujući Fondaciji Novaka Đokovića. Vrtić je saniran i opremljen, a krajem avgusta je svečano otvoren. Reč je o prvom objektu koji je kompletno završen u okviru projekta Fondacije za pomoć poplavljenim predškolskim ustanovama. Vrednost donacije, koju je u potpunosti obezbedila fondacija, iznosi 136.000 dolara.

Boom 93: Osim u obrazovanje i kulturu, opština Petrovac na Mlavi posebnu pažnju posvećuje i sportu.

Radiša Dragojević: Poslednjih nekoliko godina, opština je izdvajanjem iz budžeta uspela da preasfaltira 28 terena za male sportove u mesnim zajednicama. Poslednji u nizu je bio u Zabrđu koji je otvoren početkom oktobra. Rekonstruisani su sportski tereni u Velikom Laolu i „Trgovačkog“ u Petrovcu, a adaptirane svlačionice u Vezičevu, Melnici, Zabrđu, Manastirici i na terenu „Trgovačkog“ u Petrovcu na Mlavi. Otvoren je i Omladinski klub u paviljonu stare škole u Petrovcu. Objekat je renoviran i adaptiran za potrebe novijih sportskih klubova. Započeta je rekonstrukcija stadiona FK „Borac“ Veliko Laole. Cilj nam je da to postane Omladinski fudbalski centar.

Boom 93: Opština Petrovac na Mlavi veliku pažnju posvećuje i ulaganjima u kulturu.

Radiša Dragojević: Kada je reč o ulaganjima u ovoj oblasti, Biblioteka je dobila novi objekat i proširenja kapaciteta, jer su se iz prostora od 100 kvadrata, preselili u prostor od 350 kvadrata. Privodi se kraju rekonstrukcija Doma kulture u Šetonju koji je stradao u požaru, kao i renoviranje domova u Vezičevu, Burovcu, Kladurovu, Ranovcu i Petrovcu. Za potrebe održavanja kulturnih manifestacija, izgrađene su dve letnje pozornice u Malom Laolu i Ranovcu. U skladu sa usvojenim finansijksim planom za tekuću godinu, nastavlja se adaptacija zgrade Opštine, pre svega enterijera, radovi koji su započeti prošle godine. Tu se, pre svega, misli na uređenje prizemlja, kao i pojedinih kancelarija na spratu, ali i male sale za sastanke. Završetak predviđenih radova na adaptaciji zgrade, podignute 1912. godine, planira se do kraja 2015. godine, dok  je 2016. godina rezervisana za adaptaciju fasade Opštinske zgrade.

Boom 93: Vaša opština ima značajan turistički potencijal, koji će biti prezentovan i na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu.

Radiša Dragojević: Upravo tako, i to je nešto što moramo iskoristiti i u šta se mora i dalje ulagati, ukoliko želimo da privučemo veći broj turista, ali i potencijalnih investitora. Naravno, biće novih turističkih kapaciteta. U sklopu smeštaja Jenić u Ždrelu, počeo je sa radom novi etno-restoran „Vrata Homolja“. Otvoren je i novi motel „Stiški dvor“ u Rašancu, apartmani „Nova Park“ u Ždrelu i nastavljena je izgradnja hotela u Ranovcu.

Boom 93: Kakvi su planovi za ovu godinu?

Radiša Dragojević: Činjenica je da ni ova godina neće biti laka. Moramo izvršavati ono što su doneli zakoni i uredbe od strane Vlade koji za cilj imaju uštedu. Pri projekciji budžeta za 2015. godinu vodili smo računa da svaka ustanova i preduzeće zadovolji potrebe koje ima. Odvojena su sredstva i za investicije koje će imati zadatak da poboljšaju uslove života građana.

Boom 93: Koji su prioriteti opštine?

Radiša Dragojević: Izgradnja industrijske zone nam je jedan od glavnih ciljeva. Predstoje i radovi na izgradnji kružnog toka na ulazu u Petrovac iz pravca Požarevca. Nastaviće se sa radovima na rekonstrukciji glavne tranzitne saobraćajnice ulice Petra Dobrnjca i sada slede radovi na izgradnji trotoara. Naravno, biće nastavljeno sređivanje ulica i puteva u opštini. Adaptiraćemo školske, kulturne i sportske objekte.

Međutim, opština Petrovac na Mlavi ima još jedan problem, a to je sfera informisanja. Radio „Petrovac“, čiji je osnivač opština, od 1. juna ide u proces privatizacije i to će, prema rečima Dragojevića, otežati blagovremeno izveštavanje javnosti o aktivnostima uprave, ali i ostalih javnih službi. Ali, obzirom na dobru saradnju sa nekoliko medijskih kuća u okrugu, opština neće biti uskraćena za adekvatno medijsku pažnju.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend