PROMO

Prioriteti JKP Parking servis za 2021.godinu: Rekonstrukcija parkinga Pijaca,Blok 4 u “Đuri” i nova Parking Pass kartica

U godini koja je na izmaku JKP “Parking Servis” Požarevac najviše je radilo na proširenju parking kapaciteta u gradu a posebno se baziralo na novoj B zoni, u februaru je pušten blok 1 u Sinđelićevoj ulici, kao i blok Davorjanke Paunović kod zgrade Elektromorave i javna garaža Takovska. Za sledeću godinu planirano je niz novih usluga i projekata a budžetom Grada Požarevca predviđena su sredstva za projekat parternog uređena bloka Đura, kao i rekonstrukcija posebnog parkirališta Pijaca u Ulici Moše Pijade.
Parking garaža Takovska
Foto JKP PS/ Parking garaža Takovska

Decembar je mesec kada se sumiraju rezultati godine koja je na izmaku a ova godina je svakako bila teška zbog pandemije korona virusa,  a kako  je poslovalo JKP “Parking Servis” Požarevac i koji su najveći uspesi, projekti i investicije  ovog preduzeća u godini koja je za nama, ali i kakvi su  planovi za predstojeću 2021. godinu predstavila je  direktorka ovog preduzeća, Marija Papović u novogodišnjem intervjuu za radio Boom93.

Ova godina nije za nas bila toliko loša, kako se možda kod nekih privatnih i pravnih subjekata odrazila. Naime, većinu od onoga što smo planirali smo i ostvarili. Tu bih pre svega pošla od naše B zone, odnosno blokovske zone, koju smo najavljivali i prošle godine. Dakle, to je nešto na šta smo zaista ponosni i po čemu smo poznati na republičkom nivou.” –ističe Marija Papović.

Takozvana B zona odnosno blokovska zona rešila je brojne probleme sa parking prostorom za stanare koji žive  u  tim blokovima tj  stambenim zgradama i to je bilo jedno od čestih pitanja koje su građani upućivali JKP Parking servis da se taj problem i reši na neki način.

Gradsko veće grada Požarevca je u januaru mesecu ove godine donelo Rešenje o utvrđenim posebnim, opštim i blokovskim parkiralištima, gde su definisane četiri zone zone u gradu kao blokovske zone. U februaru mesecu ove godine puštena Blok 1, odnosno blok zonu u Sinđelićevoj ulici, ograđeni parking prostor iza Robne kuće i Blok 2, odnosno blok Davorjanke Paunović , parking prostor kod zgrade Elektromorave. Do kraja ovog meseca biće pušten i treći blok, Blok Lamela.

B Zona JKP Parking
Foto/ JKP Parkng Servis Požarevac B zona

Kao što sam i najavila, pre nego što smo pustili blok zonu, da će ti prostori biti uređivani, jer nisu uređivani maltene od kada su sazidani prethodnih 30-40 godina. Sve te površine su zaista zapuštene i ruinirane, tako da smo projektom parternog uređenja Lamele dobili zaista jedan prelep parking prostor i uopšte jedan prelep stambeni prostor u samom centru grada.”- dodala je Papović.

U bloku Lamela planirano je oko 40 parking mesta, kao i za prethodne blokove, za sve oni koji imaju prebivališta na toj lokaciji, u ovom slučaju to su prvi deo Svetosavske i Moše Pijade, blok Lamela odnosno potez oko kružnog toka. Svi oni koji imaju prebivalište na toj lokaciji imaće pravo na povlašćenu stanarsku parking kartu po ceni od 380 dinara na mesečnom nivou.Podsećam da svi oni koji su do sada bili pretplatnici stanarske parking karte od 740 dinara, mogu da je zadrže, samo će dodatno dobiti mogućnost da parkiraju I u bloku u okviru iste pretplate.

Papović ističe da su građani zainteresovani jer oni koji žive na toj lokaciji već dolaze u Upravnu zgradu preduzeća i podnose zahtev zato što su oni tu zaista bili uzurpirani od strane ostalih vozača.

Ono što je bitno za ovu B zonu u odnosu na neka druga rešenja koja postoje u ostalim gradovima u Srbiji gde ste vi samo nekim saobraćajnim znakovima ili obaveštajnim tablama upozoravali da je to zona samo za one koje žive na toj lokaciji nije moglo da se kontroliše niti je bilo uspešno.

B zonom koja je  definisana kao posebna zona naplate, vozači su preusmerini na ostale jeftinije zone, jer je B zona definisana kao najskuplja gde je cena započetog sata parkiranja je 60 dinara, i vreme je ograničeno na 120 minuta. Samim tim i tom nekom najvišom cenom i najkraćim dozvoljnenim  vremenom parkiranja vozači se preusmeravaju na ostala jeftinija parkirališta, odnosno jeftinije zone i da na taj način stanarima je obezbeđen slobodan parking prostor.

Foto/ B Zona JKP Parking Servis Požarevac

“U Sinđelićevoj ulici, odnosno bloku Sinđelić zaista se pokazalo korisnim i za ostale vozače. Naime, mi smo tu pre toga imali stanarske parking karte, gde su svi oni sa prebivalištem u Tabačkoj čaršiji dominatno koristili upravo Tabačku čaršiju, gde ste vi onda imali zablokiranu centralnu zonu grada celog dana vozilima ljudi koji žive na toj lokaciji i samim tim nedovoljno parking prostora za sve one koji dolaze u centar grada. Mi smo ovim blokom uspeli da prebacimo sve stanare u blok Sinđelić jer tu sada uvek imate slobodnog parking mesta, a samim tim je Tabačka čaršija odnosno centralna zona u gradu ostala slobodna za sve ostale vozače u gradu. Tako da na terenu se primećuje višestruka korist naše B zone.”- naglasila je direktorka JKP Parking Servis Požarevac.

brojač parking mesta
Foto/ Brojač parkking mesta na kružnom toku JKP Parking servis Požarevac

Kada je u pitanju realizacija nekih planiranih projekata koji nisu realizovani u ovoj godini a planirani su, Papović dodaje da je planiran Blok 4 odnosno blok naselje Đura u Ulici Čede Vasovića ali  zbog cele ove situacije sa pandemijom izazvane Koronavirusom u ovoj godini to nije realizovano.

Budžetom Grada Požarevca za narednu godinu predviđena su sredstva za projekat parternog uređena bloka Đura u visini od 3,6 miliona dinara. Taj projekat će podrazumevati i projekat parternog uređenja u smislu građevisnkih radova, saobraćajnog uređenja, rasvete a kako tamo postoji i košarkaški teren pri pravljenju projekta i to će biti uzeto u obzir.

Mi planiramo da posle praznika, već u januaru mesecu obavimo i  razgovore sa predstavnicima stambenih zajednica u tom bloku da vidimo kakve su njihove potrebe, želje, možda i neke ideje koje treba usvojiti i da nakon toga Gradska uprava Grada Požarevca raspise javnu nabavku za projekat parternog uređenja tog bloka, i ja se nadam i sigurna sam da ćemo tu investiciju uspeti da realizujemo do kraja godine i da svim građanima omogućimo da parkiraju u zonu u kojoj i žive.”- kaže direktorka Parking Servisa.

Jedan od važnijih projekata ovog  preduzeća je i dugo najavljivana  javna garaža “Takovska”. U oktobru mesecu ove godine garaža je i zvanično puštena, čime su se parking kapaciteti na toj lokaciji uvećali za 100%. Prethodno posebno parkiralište na toj lokaciji imalo oko 80 parking mesta gde se, pored regularnog parkinga, nalazio i depo za odnošenje nepropisno parkiranih vozila, kao i parking za službena vozila, tako da je efektivno korišćeno negde oko 60 parking mesta. Sada je tu garaža na dva nivoa sa 144 parking mesta, od čega su tri mesta predviđena za osobe sa invaliditetom, 73 mesta se nalazi na prvom nivou i 68 na spratu.

garaža Takovska prizemlje
foto/ JKP Parking servis Garaža Takovka prizemlje

Puštanjem garaže postojao je promotivni period u oktobru gde je prvi započeti sat parkiranja  bio besplatan,u kom su svi građani imali mogućnost da se upoznaju sa fukncionisanjem garaže  Cena započetog sata parkiranja je 60 dinara , a kako Papoviće dodaje u novoj godini imace I nove usluge na ovom objektu:

Ono što nam se za sada iskristralisalo kao potreba je ta mesečna parking karta za koju su svi pitali, obzirom da je u pitanju i centralna zona grada. Tako da usvajanjem dopune cenovnika JKP Parking servis na prethodnoj sednici Skupštine grada usvojena i mesečna pretplatna parking karta na garaži po ceni od 2.500,00 dinara . Obzirom da znamo da je mesečna parking karta u prvoj zoni 3.600,00 dinara, u drugoj zoni 2.600,00, mislimo da će ova cena za garažu biti stimulativna za korisnike, a pritom treba imati u vidu da će se tu pre uvek naći slobodno parking mesto nego na uličnim parkiralištima. Tako da će građani moći od 1. janura da podnesu zahteve za mesečnu parking kartu za javnu garažu. ”-rekla je ona.

Najveći i najznačajniji planovi i projekti za 2021. godinu?

Ono što se tiče planova za narednu godinu, a vezani su za garažu je nova usluga “parking pass” kartica koju planiramo da pružamo našim korisnicima od februaru meseca. Usluga „parking pass“ kartice biće dnevna, trodnevna i sedmodnevna. Najinteresantnija je dnevna “parking pass” kartica, jer smo do sada imali dosta zahteva od strane građana, posebno kada neko dođe u grad na jedan dan, jer u prvoj zoni grada mi nemamo dnevnu parking kartu, već je ograničena na maksimalnih tri sata. “Parking pass” kartica prodavaće se isključivo na garaži iz praktičnih razloga, a moći će da se koristi na sva četiri posebna parkirališta istovremeno za vreme na koje je ograničena ,24časa po ceni od 450dinara, trodnevna – 1.000 i sedmodnevna 1.800 dinara.

Što se tiče ostalih planova za narednu godinu, Papović naglašava da je planirana i kompletna rekonstrukcija posebnog parkirališta “Pijaca” u Ulici Moše Pijade, kako bi bilo funkcionalnije. Za ovu investiciju budžetom grada Požarevca predviđeno je oko 5.4 miliona dinara.

Početkom decembra realizovan je novi sajt preduzeća PARKING012.RS  gde  korisnici usluga ovog preduzeća u svakom trenutku mogu dobiti informacije koje su im potrebne, pre svega u svakom trenutku mogu dobiti informaciju o slobodnom broju parking mesta na posebnim parkiralištima.

Društvena odgovornost JKP Parking Servis

JKP Parking Servis Požarevac poslednjih nekoliko godina je posebno prepoznatljiv kao društveno odgovorno preduzeće koje se odazivalo na različite pozive da se priključi različitim akcijama za pomoć i da svojim idejama ili određenim idejnim rešenjem sprovedenim u delu kao i brojnim donacijama pomogne tamo gde je pomoć najpotrebnija.

JKP donacija vizira
foto/JKP Parking servis -donacija vizira  zdravstvenim radnicima

Naše preduzeće je posebno prepoznato po društvenoj odgovornosti, pre svega smo u samom vanrednom stanju u aprilu mesecu prilikom molbe Štaba za vanredne situacije grada Požarevca da su našim zdravstenim radnicima potrebni viziri , na šta smo se mi rado odazvali kao i svaki put, i donirali zaštitne vizire Domu zdravlja, Opštoj bolnici i ZZJJ u vrednosti od oko 120.000dinara. Svoju društvenu odgovornost smo iskazali dobrovoljnim davanjem krvi celog kolektiva.” rekla je  Papović.

Još jedna akcija u kojoj je JKP Parking servis uzeo svoje učešće je i  molba kolektiva Požarevačke gimnazije da se pomogne oko uređenja parking prostora ispred Požarevačke gimnazije.

foto/ JKP Parking servis urešenje parking prostora ispred Gimnazije

“Takođe smo izašlo u susret i molbi Požarevačke gimnazije za pomoć oko uredjenja parking prostora ispred škole. S obzirom na to da su imali problema sa parkiranjem, mi smo se rado odazvali kao i svaki put, obeležili parking prostor samo za potrebe škole, postavili saobraćajni znak i zaštitne barijere.” –dodala je direktorka ovog preduzeća Marija Papović.

Za kraj Vaša novogodišnja čestitka za građane

“U duhu vremena u kome se trenutno nalazimo, svojim dragim surađanima bih poželela najviše zdravlja u Novoj godini, da svi, pre svega, sačuvamo zdravlje, a onda i puno sreće i uspeha na ličnom i poslovnom planu.”

 

 

 

 

 

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend