PROMO

U opštini Kučevo u 2021. ulaganje u investicije i podsticaji za zapošljavanja u privredi

predsednik opštine Kučevo
Foto/ Ivan Rajičić-predsednik Opštine Kučevo
Na sednici skupštine opštine Kučevo održane 18. decembra usvojen je budžet za 2021. godinu koji je u odnosu na prethodni racionalniji i ima razvojni karakter jer je usmeren na investicije i ulaganje u podsticaje zapošljavanja u privredi, naglašava predsednik ove opštine,  Ivan Rajičić u novogodišnjem intervjuu za Boom93.

Protekla 2020. godina bila je teška i u opštini Kučevo zbog aktuelne epidemiološke situacije pa  su sva prihodi i ostvarenja smanjenji zbog smanjenja naplate poreza kako na zarade tako na imovinu i na ostale sve poreze tako da je realno da je godina bila teška sa finansijskog aspekta za sve privredne subjekte sa teritorije ove opštine kako i za samu opštinu.

“Bez obzira na situaciju i kojoj se cela zemlja nalazi pa i naša opština, smo mi ove godine uspeli da rebalansima budžeta u septembru i decembru mesecu uštedimo nekih 37 miliona dinara gde smo uspeli da donekle finansijsku godinu zatvorimo na povoljan način gde smo deficiit sa 11% smanjili na ispod 5% tako da je ovo u tom smislu godina bila teška za opšte funkcionisanje ali smo mi uspeli da nekako osolidujemo budžet i završimo godinu na najbolji mogući način.“- kaže Ivan Rajičić, predsednik  opštine Kučevo.

Najznačajnije investicije i projekti  u protekloj 2020 . godini

Kučevo-opština
Foto/B.K. Kučevo

Kada je  u pitanju infrastruktura najznačajniji projekat u 2020. godini bio je asfaltiranje puteva do turističkih lokacija gde je uloženo 60 miliona dinara koje je dalo ministarstvo privrede , a obaveza Opštine Kučevo bila da učestvuje sa plaćanjem PVD-a u iznosu od 12 miliona dinara što je u potpunosti učinjeno tako da su sve obaveze isplaćene na vreme i urađeni su navedeni putevi, to je vrlo značajno za nas jer se neki putevi koji su asfaltirani nalaze u samom užem centru Kučeva a i u ostalim selima tako da je to vrlo značajno za građane Opštine Kučevo u 2020.godini.

 

Ulaganje u poljoprivredu i subvencije za poljoprivredne proizvođače

U ovoj opštini dosta se polaže na poljoprivredu pa su za poljoprivredne proizvođače date  date su subvencije u iznosu od 6,5 miliona dinara što će svakako uticati da se  i poljoprivreda u ovoj opštini podigne na jedan viši nivo.

Preraspodela budžeta za sport i sportske klubove i briga o porodici

Kada je u pitanju sport uspeli smo da smanjimo budžete klubova i na taj način uštedimo novac tako da ne trpe rezultati tako da su naši sportski klubovi i dalje u kompetitivnom takmičenju i nisu ugroženi što se tiče opstanka u ligama.“ –istakao je Rajičić.

Kučevo centar
FotoBK/ Kučevo centar

Projekat „Lični pratilac deteta“ zaživeo je i u ovoj opštini a po rečima predsednika Rajičića značajna su izdvajanja kada je u pitanju briga o porodici. Takođe, učenicima srednje škole  omogućeno je da ne  plaćaju prevoz a za učenike osnovne škole to je mera koja traje čitave godine.

Na teritoriji ove opštine takođe se daje  pomoć za novorođenu decu u iznosu od 40,000 dinara kao i sve  sve ostale mere koje su i sa republičkog nivoa i na lokalnom nivou.

Nepovoljna epidemiološka situacija izazvana pandemijom korona virusa uticala je i na organizaciju rada u ovoj opštini kao i organizovanje i uključivanje velikog broja volontera koji su u pomagali najugroženijim građanima sa teritorije Kučeva.

U toku aktelne epidemiološke situacije Opština Kučevo je organizovala više vidova pomoći   za svoje stanovnike. Bila je organizovana i volonterska služba u toku vanrednog stanja a i sada kada nije proglašeno vanredno stanje Opština Kučevo pomaže ugroženim kategorijama neprestanim socijalnim davanjima kako ni u jednom trenutku nebi ostali bez osnovnih životnih namirnica,hrane,lekova i svega onoga što je potrebno za normalno funkcionisanje.

Planovi  i investicije za 2021.godinu

Budžet za 2021. godinu- ulaganje u investicije i  podsticaj zapošljavanja u oblasti  privrede

Na sednici skupštine opštine Kučevo održane 18. decembra usvojen i budžet za 2021. godinu koji je u odnosu na prethodni drugačiji, racionalniji i po rečima predsednika ove opštine dr Ivana Rajičića ima razvojni karakter jer je usmeren na investicije i ulaganje u podsticaje zapošljavanja u privredi.

predsednik opštine Kučevo
Foto/ Ivan Rajičić-predsednik Opštine Kučevo

Mi smo 18. decembra usvojili budžet za 2021. godinu koji je drugačiji u odnosu na budžet za  2020.godinu prvenstveno što se njime izdvajaju investicije koje su na nivou 20% ukupnog budžeta za 2021.godinu što je prvi put da su toliki odnos novca koji se daje za investicije.-dodao je Rajičić.

Rajić posebno ističe izdvajanja u okviru  lokalnog akcionog  plana  u vrednosti od 20 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja u oblasti privrede i po njegovim rečima budžet za 2021. godinu potpuno je drugačiji od ostalih.

Ovaj budžet karakteriše razvojni karakter i mi očekujemo da će nam to značajno doneti, kako uštede tako i povećan priliv novca od poreza na zarade,imovinu tako da smatramo da će sledeća godina, što se tiče tog dela da donese boljitak jer ćemo zaposliti  veći broj radnika a samim tim smanjiti ćemo i smanjiti i rashodnu stranu budžeta te ćemo uspeti da planirani rashodi prihoda dovedemo na jednaku meru.“-zaključuje Rajičić.

Kučevo novogodišnja jelka

 

         Novogodišnja čestitka  predsednika Opštine Kučevo

Želeo bih svim vašim čitaocima portala Boom93 da poželim  srećnu novu 2021.godinu, pre svega zdravlja jer u svetlu trenutne epidemiloške situacije potrebno nam je da pre svega ostanemo zdravi što je preduslov za sve ostalo. Još jednom svima želim sve najlepše u novoj 2021. godini.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend