PROMO

„Union MZ“ Požarevac – Najuspešnije preduzeće u Braničevskom okrugu

Preduzeće Union MZ je najuspešnija požarevačka firma. Ova firma jedina je u okrugu zaslužila da se nađe na listi „najvećih“ u Srbiji. Nastala je kao mala porodična firma pre 22 godine, a danas je kompanija sa prosečno 523 zaposlena radnika. O uspesima u ovoj i planovima za sledeću godinu govori vlasnik „Union MZ“-a Mikica Milenković.

   

Boom 93: Koji su najveći uspesi i poslovni rezltati Union MZ-a u 2014-oj godini?

Milenković: Najveći uspeh Union MZ-a je to što smo održali sva radna mesta koja smo imali i uspeli smo da uposlimo svih 500 ljudi. Možda to u nekim drugim sredinama i nije uspeh, ali u našoj zemlji i ovim uslovima privredjivanja obezbediti kontinuitet u radu i redovno servisiranje svih obaveza koje firma ima je jako teško i praktično je ravno podvigu. Mi smo se i ove, kao i prethodnih 25 godina trudili da poslujemo po pravilima dobre proizvodne prakse, i to je dalo rezultate – nagrade koje smo dobili na Novosadskom sajmu. Otvorili smo i novu proizvodnu liniju za proizvodnju pašteta. Ono što je najvažnije u ovoj godini desilo se pred njen kraj – na aukciji u Agenciji za privatizaciju preduzeće Union MZ je kupilo Farmu svinja u Petrovcu na Mlavi. Kupovina Farme nam praktično daje prostora da tamo značajno poboljšamo uslove za držanje životinja, da počnemo da rešavamao ekološko pitanje i da ga usaglašavamo sa postojećim stadardima i propisima koji važe u EU, što je preduslov da popravimo proizvodne rezultate. Farma je napravljna 70-ih godina, oprema je dosta stara i kompletan ambijent za držanje životinja je dosta nekvalitetan. Ulaganje u novu opremu, nove hranilice i poboljšanje mikroklimata u objektima  može poboljšati dosadašnje dobre proizvodne rezultate.

   

Boom 93: Union MZ“ se nalazi na listi „TOP 300″ publikacije Agencije za privredne registre Republike Srbije i nedeljnika „NIN“. UNION MZ  je najuspešnije preduzeće sa teritorije Braničevskog okruga u 2013. godini i jedino na listi 300 najvećih u Srbiji.

Milenković: Mi ne radimo zbog liste ili neke titule. Trudimo se da uposlimo sve ljude i da budemo korektni prema dobavljačima i svim saradnicima. Union MZ od osnivanja nikada nije zabeležio gubitak. Broj radnika se konstatntno povećavao. I pored toga što će prihod u ovoj godini biti manji 6-7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uspevamo da kroz proširenje delatnosti uposlimo sve ljude i obezbedimo stabilnost i nesmetan proces rada, pri čemu tu podrazumevam i nabavku sirovina i izmirivanje svih obaveza koje firma ima i prema radnicima i prema državi.

   

Boom 93: Kakvi su planovi za 2015-u godinu?

Milenković: Pored ulaganja u Farmu u Petrovcu, sledeće godine nas očekuje uvodjenje proizvodnje tri vrste nareska, za koje su probe već uradjene, kao i sigurno povećanje proizvodnje za bar 15-20% u odnosu na ovu godinu. Trudićemo se da obezbedimo kontinuitet u proizvodnji  jer se ove godine desilo da su nam u udarnim letnjim mesecima neki proizvodi nedostajali, naročito trajna roba koja je i najskuplja i donosi najveću zaradu.

  

Boom 93: Da li je u planu širenje prodajne mreže?

Milenković: Poslednjih pet objekata koje smo otvorili su kuće mesa. Za sada nemamo definisani plan otvaranja novih maloprodaja, ali naravno da postoji mogućnost za to ukoliko se pojavi  odgovarajući lokal na tržištu na kom nismo prisutni i ispunjava sve neophodne uslove da proizvod stigne kvalitetan do potrošača. Ispostavilo se da jedino kroz naše maloprodajne objekte  možemo kvalitetno da dodjemo do potrošača, da postignemo najbolju cenu a ujedno da proizvod najbolje predstavimo kupcu. U prethodnom periodu smo probali da radimo sa velikim sistemima , ali smo ove godine to prekinuli jer je njihova politika prosto iscrpljivanje  proizvodjača, proizvodi nisu kvalitetno predstavljeni, a kupac do njih ne može doći po  adekvatnoj ceni.

  

Boom 93: Vaša poruka sugradjanima za Novu godinu?

Milenković: U ime kolektiva „UNION MZ“-a želim svim gradjanima mnogo zdravlja i sreće u Novoj godini. Mislim da nam bolji život neće doneti ni Evropska unija ni Ruska federacija. Mi sami sebi moramo da stvorimo bolji život . moramo raditi na sebi, ulagati mnogo više truda i razumevanja i nastojati da stvorimo ambijent koji će biti bolji za življenje i bolju sredionu za sve nas. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend