PROMO

VTŠSS Požarevac akreditovala svoje obrazovne programe za narednih 7 godina

Najvažniji posao koji je u ovoj godini obavila Visoka tehnička škola stukovnih studija u Požarevcu jeste akreditovanje za narednih sedam godina, kaže direktor škole dr Vladan Đulaković, sumirajući ostvarene ciljeve i rezultate u 2017. godini.

“U protekloj školskoj godini naša škola je prošla treću akreditaciju, koja će važiti sledećih sedam godina. Kao i do sada, akreditovali smo programe za poljoprivredu, prehrambenu tehnologiju, zaštitu životne sredine, mašinstvo i elektrotehniku. Baziramo se na tome što je neophodno našem okruženju, gde naši svršeni studenti mogu da pronađu zaposlenje. Ova akreditacija je bila specifična po tome što smo pored osnovnih studija akreditovali i specijalističke studije na svim usmerenjima. Dobili smo jedno novo usmerenje, elektrotehniku i računarstvo, i proširenje za prhrambenu tehnologiju, odnosno za nutricionizam u okviru ovog programa.  U narednom periodu koji već obuhvata i ovu školsku godinu čekaju nas pripreme za akreditaciju jednog ili dva master programa. Postoje standardi po kojima treba da radimo da bi za narednu ili za 2019. godinu imali master studije.

Novina i za profesore i za studente je što nam je vraćeno zvanje višeg predavača, tako da sada imamo predavače, više predavače i profesore strukovnih studija.

Studenti su dobili pogodnost da mogu da studiraju uz rad, sa upisanim  manjim brojem bodova, i oni mogu da studiraju i završe za devet godina, dok su za budžetske i samofinansirajuće studente ostali isti uslovi i maksimalno vreme za studiranje šest godina.

Ove godine smo krenuli sa malo većom kontrolom prakse i praktičnih radova studenata koju nameravamo da u narednoj godini još malo proširimo. Imamo dobru saradnju sa TE KO Kostolac, tu se našu studenti upoznaju direktno sa problematikom proizvodnje, pa su tu uključeni pored mašinaca, i budući elektroinženjeri, čak i studenti programa poljoprivreda i zaštita životne sredine. Naši studenti obilaze pogone, upoznaju se sa radom, obavljaju tamo deo stručne prakse. Što se tiče prakse za poljoprivredu i prehrambenu industriju, tu već nemamo nekih velikih kombinata ili preduzeća koji mogu da prime veći broj studenata. Dobro je ipak da studenti poljoprivrednog smera znaju da je u svakoj poljoprivrednoj apoteci neophodno da postoji jedan stručnjak koji je licenciran za rad sa pesticidima. Naši studenti dobijaju zakonsku mogućnost da otvaraju svolje poljoprivredne apoteke ili da rade kod nekog drugog.

Prehrambena tehnologija je opet specifična. Sa „Bambijem“ baš i nemamo neku saradnju, niti su oni želeli da prepoznaju neke naše probleme i naše studente, mislim da oni nisu zainteresovani za neku edukaciju studenata, tako da se oslanjamo na pomoć nekih manjih prerađivačkih kapaciteta i svako od naših studenata nađe sebi odgovarajuće mesto.

Što se ostalih aktivnosti škole tiče, kao i prethodnih, i tokom ove godine smo radili na različitim projektima, neke koje smo nasledili iz ranijih godina smo završili, druge započeli i oni će biti nastavljeni u narednoj godini.

Prošle godine smo dobili jedan IPA projekat u saradnji sa kolegama iz Rumunije, koji se odnosi na očuvanje biodiverziteta i genetskog potencijala naših voćaka i vinove loze. Sledeće godine će taj projekat biti završen, sa uspehom, nadam se, kao i ranijih godina. U ovoj godini smo već zaršili jedan projekat koji je objavljen na sajtu Ministrstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a koji se odnosi na zaštitu šuma od požara. I trenutno radimo projekat o zaštiti šuma od požara, ali na teritoriji Novog Pazara i Sjenice. To radimo zajedno sa Institutom za šumarstvo, sa Srbija šumama. Radili smo neke eksperimente sa šumama koje su gorele i dobili smo određene rezultate koji su već publikovani a do kraja januara ćemo imati kompletnu monografiju i završiti taj projekat.

Imali smo veliki broj savetovanja, tribina, nastavili sa organizovanjem Sajma etno pića i sireva, koji je veoma popularan za male proizvođače i vinarije, a koji se održava uvek u februaru. Već je za narednu godinu zakazan za 17. februar i to će biti jubilarna 10. izložba. To već postaje tradicija, ljudi već znaju, raspituju se unapred. Prošle godine je bilo preko 50 izlagača vina i preko 250 posetilaca . Na narednom sajmu ćemo imati i takmičarski deo gde ćemo ocenjivati kvalitet vina, domaćih rakija, sireva, i uz to će ići i odgovarajuća priznanja.

Ove godine smo pored redovnih tribina koje se organuzju gotovo na mesečnom nivou, organizovali smo tribine iz oblasti dijagnostike i iz oblasti savremenih dostignuća fizike, imamo određene radove koje smo publikovali, učestvovali smo na savetovanjima počev od procene rizika, to je međunarodno savetovanje, uzeli smo učešće u programima koji se odnose na evropski obrazovni prostor visokog obrazovanja gde su naši profesori dobili određena priznanja za ono što su radili.

Moram da napomenem da imamo saradnju sa Privrednom komorom, Društvom inženjera i tehničara, Poljoprivrednom stručnom službom, Zavodom za javno zdravlje Poižarevac, i mnogim drugim institucijama.

U svakom slučaju Visoka tehnička škola strukovnih studija ispunila je svoje osnovne zadatke, što se tiče obrazovanja studenata, takođe je radila na usavršavanju profesora, ispunili smo i određene aktivnosti koje nam po Zakonu o obrazovanju nisu  obavezne ali mi želimo da učestvujemo u svim tim radovima i projektima gde možemo da damo neki doprinos i sa time ćemo nastaviti i u narednoj godini“, kaže dr Vladan Đulaković.

Svojim studentima i sugrađanima poručuje: “Svima želim srećnu Novu godinu, da imaju zdravlja, da budu radosni, veseli i  da im se ispune želje koje imaju.“

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend